Carl-Oskar Bohlin (M) minister för civilt försvar.
Carl-Oskar Bohlin (M) minister för civilt försvar. Bild: Claudio Bresciani / TT

Minister för civilt försvar Carl-Oskar Bohlin (M) tänker inte lägga sig i förhandlingar om dygnsvila

Räddningstjänstens förbundsdirektör, Lars Klevensparr, vill att regeringen kliver in och stoppar införandet av EU-direktivet.
Det är inte aktuellt säger Carl-Oskar Bohlin (M), Sveriges minister för civilt försvar, som inte vill lägga sig i parternas förhandlingar. Jämfört med vad SKR uttryckt pekar han dock på öppningar för att hindra att brandmännen flyr.
– Jag vill inte recensera någon av parterna, jag kan bara konstatera att direktivet ger möjlighet till undantag, säger han till GP.

ANNONS
|

Den 1 oktober träder nya skärpta regler kring dygnsvila i kraft i Sverige, och arbetsgivarföreningar och fackförbund förhandlar nu om hur de ska implementeras. Räddningstjänstpersonal har uttryckt stark oro för att de inte längre kommer få jobba dygnspass och brandmän har hotat med massuppsägningar.

På grund av detta har Lars Klevensparr, förbundsdirektör för räddningstjänsten Storgöteborg, krävt att regeringen ska jobba för att för att just räddningstjänsten ska undantas från reglerna. Kraven kom via en skrivelse till Sveriges minister för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin (M).

Carl-Oskar Bohlin (M) själv säger att regeringen inte borde lägga sig i de nuvarande förhandlingarna – för att skydda den svenska modellen.

ANNONS

– Det är parterna som förhandlar om den här typen av frågor och det är också den ordningen som regeringen vill värna. Därför varken kan eller bör jag kommentera en pågående förhandling.

Vill inte spekulera i uppsägningshot från brandmän

I sin skrivelse till ministern trycker Lars Klevensparr på räddningstjänsten viktiga roll inom civilförsvaret. Något som Carl-Oskar Bohlin håller med om.

– Att förmågan i det civila försvaret måste öka det har han ju helt rätt i och det är en ambition från regeringens sida, men det säger jag inte som en del i hur den här förhandlingen bör skötas, säger Carl-Oskar Bohlin.

Det finns brandmän ute i landet som är så oroliga att de redan börjat leta efter andra jobb, påverkas inte civila beredskapen om det blir en personalflykt från räddningstjänsten?

– Jag vill inte spekulera i ett hypotetiskt utfall av förhandlingar som inte är färdiga. Det skulle kunna påverka utfallet av förhandlingarna.

Ministern: Det finns visst möjligheter till undantag

Carl-Oskar Bohlin säger att det finns möjlighet att göra undantag från direktivet och att Lars Klevensparr går händelserna i förväg.

– Jag vill inte recensera någon av parterna, jag kan bara konstatera att direktivet ger möjlighet till undantag, säger han.

Sveriges kommuner och regioner, SKR, som är en av de arbetsgivarorganisationer som nu förhandlar om implementeringen av reglerna, har sagt att de förstår att frågan väcker reaktioner men att man inte kan ha kollektivavtal som strider mot direktivet

ANNONS

– Syftet med dem är att skydda individens hälsa och värna arbetsmiljön, sa Jeanette Hedberg, förhandlingschef på SKR till GP tidigare i veckan.

På frågan om huruvida räddningstjänsten skulle kunna få ett undantag från direktivet säger hon:

– Det är svårt att kommentera pågående förhandlingar, men det vi med säkerhet kan säga är att vi behöver säkerställa att vi lever upp till de krav som direktivet ställer.

LÄS MER:Brandmän kan lämna räddningstjänsten om regler om dygnsvila införs

LÄS MER:Lars Klevensparr kräver att regler om dygnsvila för brandmän stoppas

LÄS MER:Slopad plastpåseskatt kan ge Sverige böter

LÄS MER:Sahlgrenskas ordförande Cecilia Dalman Eek (S) ser nedskärningar framför sig

LÄS MER:Kommuner fruktar budgethål på 24 miljarder

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS