Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Hej

Integrationsminister Ylva Johansson. Arkivbild.

Minister backar från uttalande om sexbrott

Den senaste statistiken visar en ökning av antalet anmälda sexbrott i Sverige – men integrationsminister Ylva Johansson hävdade motsatsen i en intervju. Nu backar hon från uttalandet.

- När vi gör undersökningar om kvinnor som blivit utsatta för våldtäkt eller sexuella ofredanden kan vi se att nivån går ner, sade Ylva Johansson (S) till brittiska BBC.

Efter invändningar från bland andra moderaten Elisabeth Svantesson och centerpartisten Staffan Danielsson medger integrationsministern att hon hade fel, skriver Aftonbladet.

Enligt en ny rapport från Brottsförebyggande rådet har antalet sexbrott ökat under senare år – med tillfälliga nedgångar i 10-talets början och år 2015. Nationella trygghetsundersökningen visar att andelen kvinnor som utsatts för sexualbrott stigit från 1,1 procent 2011 till 3,0 procent 2015, noterar Dagens Nyheter.

”Jag baserar mina svar i intervjun på uppgifterna jag hade då – att anmälningarna på våldtäkter minskat 2015. Det var fel av mig att prata om en utveckling baserat på ett år. De preliminära siffrorna för 2016 visar tyvärr på en ökning igen. Det är självklart viktigt att det blir korrekt”, skriver integrationsministern i en kommentar till DN.