Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Milla, 14, hotades på snapchat - efter krav om nakenbilder

Milla Mattsson, 14, började plötsligt få meddelanden från en okänd person på Snapchat. Där uppmanades hon att skicka bilder på sig själv mot betalning. – Jag började med att svara att jag inte var villig och inte ville ha några pengar. Då började han höja från 200 kr till 2000 kr, säger hon.

Det var under söndagskvällen som Milla Mattsson från Tidaholm började att få meddelande från den okände mannen på Snapchat, skriver Jönköpings-Posten.

– Vill du tjäna pengar?

Så lät det första meddelandet i den obehagliga konversationen. Efter detta insåg hon snabbt att något var skumt med personen som hon tidigare hade sett i sina kontakter, men aldrig kommunicerat med. Inledningsvis var hon osäker på vad mannen menade, men förstod snart att det rörde sig om nakenbilder. 

– Han skrev ju tydligt att han ville han en bild på mig i bh när mitt ansikte syntes, säger hon.

Började bli hotfull

Milla, som direkt var tydlig med att hon inte tänkte lyssna på mannen, fick efter detta genomgå en konversation där mannen började erbjuda mer pengar. När inte detta fungerade, började mannen bli hotfull.

– Det första hotet som jag började känna ett obehag över var att han sa att jag hade många snygga bilder på Instagram, och sa att han skulle använda dom, säger Milla.

Efter upprepade försök började mannen bli allt mer hotfull, han skrev att han tänkte lägga ut bilder från hennes konton på porrsajten Pornhub och frågade om hon var rädd för att bli våldtagen. 

– Då blev jag väldigt rädd, det här är inte kul. Man börjar svettas och känner sig nervös. Då skrev jag att jag skulle visa allt för min pappa och då hotade han mig med antingen lägga ut bilder från Instagram på Pornhub eller att jag skulle skicka bilder, säger hon.

Varnade på Facebook

Mannen svarade då med "du vet vad som händer ;)", Milla valde då att berätta för sina föräldrar, som reagerade direkt genom att dela en varning på Facebook och sedan polisanmäla händelsen under måndagen.

– Jag vet inte vad han är villig att göra, om han tänker hämnas eller så, säger Milla.

I efterhand har vänner kontaktat Milla för att berätta att samma person har kontaktat dem. Nu känner Milla att det är viktigt att man är noggrann och uppmärksam med vilka som följer en på sociala medier, att man sätter ner foten och vågar kontakta polisen. 

Fler har vågat berätta

Efter att Millas pappa, Peter, valt att sprida varningen via Facebook har andra också vågat komma ut med liknande händelser. Nu vill både Milla och hennes föräldrar sprida uppmaningen vidare, för att andra ska undvika liknande situationer. 

– Vi har hört av många föräldrar att det inte finns material, och då är det svårt att göra en polisanmälan. Vi har ett par stycken till som vi vet. Att faktiskt lyssna på våra barn och bära meddelanden vidare. Att säga att det inte är okej, det är viktigt, menar Katarina Mattsson, mamma till Milla.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.