Miljöpartiet ser ut att få det extra brexitmandatet, och matematikprofessorn Svante Linusson tror inte att onsdagsrösterna ändrar på det.
Miljöpartiet ser ut att få det extra brexitmandatet, och matematikprofessorn Svante Linusson tror inte att onsdagsrösterna ändrar på det.

Miljöpartiet kan knipa brexitmandatet

Valsedlar har kryssats, flaggor viftats och champagnekorkar flugit. Resultatet från EU-valnatten är sammanställt. Men än är det inte klart. Sena förtidsröster och utlandsrösterna räknas senast på onsdag. Då kan allt, rent teoretiskt, ändras – bland annat vilket parti som får det extra mandatet från Storbritannien.

ANNONS
|

Eller, nja.

Enligt Svante Linusson, professor i matematik vid KTH, är det faktiskt ganska osannolikt att onsdagsrösterna ändrar den svenska mandatfördelningen.

- Nej, jag tror inte det, säger han till TT.

L svajar

Exakt hur många röster som ska räknas ihop till på onsdag är ännu inte känt. Under Europaparlamentsvalet 2014 rörde det sig om ca 160000 sena förtidsröster och utlandsröster.

ANNONS

Mest nervösa är förmodligen Liberalerna. I sin valkampanj vurmade L för EU-samarbetet i högre grad än något annat svenskt parti, men de kämpade tidigt med dalande opinionssiffror. Under våren visade flera mätningar på en överhängande risk att partiet skulle köras på porten i EU-parlamentet.

När samtiga valdistrikt var räknade under valkvällen slutade partiet på 4,1 procent. Spärren ligger på 4 procent.

- Liberalerna brukar aldrig göra några stora svängningar i onsdagsrösterna. De brukar stå mer eller mindre still. Att de skulle tappa hela marginalen, en tiondels procent... Jag tror inte det. Men det är förstås, rent teoretiskt, möjligt, säger Svante Linusson, som sedan två år tillbaka är aktiv i Centerpartiet.

MP får brexitmandat

Dess exakta tidpunkt må vara höljd i dunkel, men Storbritanniens utträde ur EU präglar redan den svenska mandatfördelningen.

Europaparlamentet ska reduceras till 705 ledamöter istället för 751 när Storbritannien gör sorti, enligt ett beslut som fattades i fjol. Resterande 27 mandat fördelas sedan proportionerligt mellan unionens medlemmar.

Sverige får då ett extra mandat. En särskild avrundningsmetod, uddatalsmetoden, avgör vilket parti som mandatet kommer till gagn, säger Svante Linusson.

ANNONS

- Det blir förmodligen Miljöpartiet som får det, säger han.

Med 11,4 procent säkrade Miljöpartiet åtminstone två mandat i EU-parlamentet, enligt valnattens resultat. Men avrundningsmetoden visar att de är närmre sitt tredje mandat än något annat parti.

Om resultatet står sig får partiets tredje EU-kandidat, Jakop Dalunde som redan är parlamentariker, åka tillbaka till Bryssel.

- Det är troligtvis bara Vänsterpartiet som skulle kunna utmana Miljöpartiet om det. Men MP brukar gå bäst av alla i onsdagsrösterna, så jag tror att resultatet står fast, säger Svante Linusson.

TT

Fakta: Preliminärt valresultat

Så ser mandatfördelningen ut, angiven inom parantes, när alla valdistrikt är räknade:

Moderaterna: 16,8 procent (4)

Centerpartiet: 10,8 procent (2)

Liberalerna: 4,1 procent (1)

Kristdemokraterna: 8,7 procent (2)

Socialdemokraterna: 23,6 procent (5)

Vänsterpartiet: 6,7 procent (1)

Miljöpartiet: 11,4 procent (2)

Sverigedemokraterna: 15,4 procent (3)

Feministiskt initiativ: 0,8 procent (0)

Källa: Valmyndigheten

ANNONS