Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Två kinesiska män häller bensin på ett berg av piratkopierade varor. Arkivbild. Bild: AP/TT
Två kinesiska män häller bensin på ett berg av piratkopierade varor. Arkivbild. Bild: AP/TT

Miljontals piratkopior stoppas inom EU

Förra året stoppades över 26 miljoner piratkopierade artiklar inom EU. De flesta av dem kom från Asien där Kina är det vanligaste ursprungslandet, visar en rapport från EU-kommissionen. De vanligaste varorna är cigaretter och leksaker.

I Sverige stoppades 20 000 piratkopierade prylar, det var bland annat leksaker, accessoarer, tomma förpackningar och delar till mobiler som hittades i Tullverkets kontroller. Utöver att piratkopiorna är olagliga och att de lagliga tillverkarna och återförsäljarna drabbas ekonomiskt, så kan de också vara farliga för konsumenten.

"Marknaden för piratkopierade produkter är gränslös och förekommer inom alla branscher när allt fler handlar på internet. Det innebär att allt fler piratkopierade varor dyker upp i försändelser från olika håll i världen, vilket konsumenterna måste informeras om och göras mer uppmärksam på", säger Per Holgersson, specialist på produktsäkerhet på Tullverket i ett pressmeddelande.

Under 2018 stoppade Tullverket 90 000 produkter som inte uppfyllde säkerhetskraven, bland annat mobilladdare och locktänger som riskerar att börja brinna.