Vincent tittar fram bakom röstbåset medans pappa Martin Barkestedt röstar till EU-valet i matsalen på Lerums Gymnasium.
Vincent tittar fram bakom röstbåset medans pappa Martin Barkestedt röstar till EU-valet i matsalen på Lerums Gymnasium. Bild: Adam Ihse/TT

Miljontals européer är i gång och röstar

Miljontals medborgare i EU:s medlemsländer röstar i dag fram sina representanter till EU-parlamentet. Valet har beskrivits som en kamp mellan högernationalistiska partier å ena sidan och partier positivt inställda till EU å den andra.

ANNONS
|

Euroskeptiska partier som i princip är emot hela EU-projektet hoppas på att samla så mycket som en tredjedel av rösterna. Frontpersoner bland dessa partier är Italiens vice premiärminister Matteo Salvini som leder det högernationalistiska partiet Lega och Frankrikes Marine Le Pen och hennes Nationell samling (tidigare Nationella fronten). Ungerska Fidesz, polska Lag och rättvisa, österrikiska FPÖ och nederländska FVD räknas också till gruppen. Den väntas dessutom utökas eftersom den brittiske populisten och ärkebrexitören Nigel Farage och hans nybildade Brexitpartiet har bedömts bli stora segrare i britternas EU-val.

Orbán och migrationen

- Jag hoppas att det blir ett skifte på den europeiska arenan till förmån för de politiska partier som vill stoppa migrationen, sade den ungerske premiärministern och Fidesz Viktor Orbán när han röstade på söndagsmorgonen.

ANNONS

På den andra pro-EU-sidan står Frankrikes president Emmanuel Macron som – självutnämnd anser en del – samlande gestalt.

Vid förra EU-parlamentsvalet blev det Slovakien som placerade sig på den föga smickrande jumboplatsen för valdeltagandet. Knappt 14 procent av de röstberättigade slovakerna röstade då, 2014.

Officiella resultat

Totalt är cirka 400 miljoner väljare röstberättigade i årets val till EU-parlamentet.

Först ut under söndagen var Grekland, Ungern, Bulgarien, Rumänien. Litauen och Cypern där vallokalerna öppnade i ottan (klockan 06.00 svensk tid). Timmarna därpå inleddes röstningen i bland annat Frankrike, Tyskland, Italien och Sverige.

I sju medlemsstater har väljarna redan röstat men inga officiella resultat kommer att redovisas förrän vallokalerna stängt i kväll i övriga Europa.

TT-AFP

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS