Ulf Kristerssons parti Moderaterna redovisade drygt 18 miljoner kronor i intäkter utan tydligt ursprung i fjol. Arkivbild.
Ulf Kristerssons parti Moderaterna redovisade drygt 18 miljoner kronor i intäkter utan tydligt ursprung i fjol. Arkivbild.

Miljoner till partierna tack vare kryphål

ANNONS
|

Lagstiftningen som tvingar svenska politiska partier att redovisa varifrån deras intäkter kommer är full av kryphål, visar en granskning utförd av Dagens Nyheter.

Bidrag till partierna från bland annat sidoorganisationer och regionala förbund kan klumpas samman och redovisas som en post, som i sin tur inte behöver redovisas med något ursprung.

Kammarkollegiet, som tar emot redovisningarna, granskar inte heller en sådan klumpsumma.

- Enligt lagen ska de enbart uppge den summa de har tagit emot, vi har därför inget stöd i lagen att begära in ytterligare uppgifter om bidragets ursprung, säger Ellen Linde på Kammarkollegiets rättsavdelning, till Dagens Nyheter.

ANNONS

Störst bidrag från liknande insättningar i fjol fick Moderaterna, drygt 18 miljoner kronor, och Sverigedemokraterna, 17,8 miljoner kronor.

En ny lag som slår igenom till nästa års intäktsrapporter och som fastställer att även lokala partiorganisationer och sidoorganisationer ska redovisa sina intäkter blir i praktiken tandlös då moderpartiet inte behöver redovisa från vilken sidoorganisation de har fått pengar.

TT

ANNONS