Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ställverket i skånska Lyby är hjärtat i mångmiljardinvesteringen sydvästlänken. Anläggningen står färdig sedan länge men fungerar inte. Arkivbild.

Miljardsatsning i syd ännu kraftlös

Sydvästlänken – en investering på åtta miljarder kronor – är tänkt att utjämna prisskillnaden på el mellan norra och södra Sverige. Men trots att länken är färdigbyggd har den legat strömlös sedan 2014, skriver Sydsvenskan.

Ställverket i Lyby i Hörby kommun dras fortsatt med tekniska problem och fungerar inte.

Följden är att de sydsvenska elkunderna har en merkostnad – någon tusenlapp per år, enligt beräkningar som Villaägarnas riksförbund beställt av Sweco.

- Det är en skandal. Så länge anläggningen står still betalar vi sydsvenskar dyrt för elen, säger Anders Berlin, talesperson för Villaägarna, till Sydsvenskan.

Totalt har sydsvenskar i elområde 4 betalat 880 miljoner kronor mer än norrlänningar i elområde 1 sedan Sverige delades in i de fyra elområdena 2011.

Tidsplanen för när anläggningen ska tas i drift har justerats vid upprepade tillfällen, skriver Sydsvenskan: i juni 2015, i november 2015 och I februari, april, maj, september och november 2016. Så har det fortsatt och den 5 september i år kom det senaste beskedet:

"Enligt vår senaste uppskattning ska båda länkarna vara i drift 31 mars 2019", skrev Svenska kraftnät i ett pressmeddelande.

- Det är svårt att veta hur säker den uppskattningen är. Den dagen gäller just nu. Sedan får vi se, säger Joel Nylin, kommunikatör för projektet på Svenska kraftnät, till Sydsvenskan.