Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arjeplogs samhälle. Hela kommunen är 12 557 kvadratkilometer stor och har 2 801 invånare. Arkivbild.

Miljardbefolkning om Sverige var som Sundbyberg

Sverige är fantastiskt – trångt och rymligt på samma gång. Här kan man ha bara 14 meter till närmaste medmänniska, som i Sundbyberg. Eller ha flera miljoner kvadratmeter till eget förfogande, som i Arjeplog.

Det är förstås ingen nyhet att delar av Sverige har växtvärk, medan andra är extremt glest befolkade. Men SCB gör i en ny analys befolkningstätheten mer begriplig genom att uttrycka den i meter mellan varje person.

Så om alla Sveriges invånare skulle sprida ut sig jämnt över landet skulle avståndet till dem som står närmast vara 214 meter. Det motsvarar över 25 personer per kvadratkilometer och så hög har befolkningstätheten aldrig varit förr, konstaterar SCB. Fast i ett europeiskt perspektiv är Sverige fortfarande glest befolkat. I EU-länderna ligger snittet på 118 invånare per kvadratkilometer.

Det är bara två län i Sverige som ligger över EU-snittet: Stockholms län med 360 invånare per kvadratkilometer och Skåne med 124. Trean Västra Götaland har 72 invånare per kvadratkilometer.

Kina och Indien

Det är nedbrutet på kommunnivå som de extrema skillnaderna blir uppenbara. I Sundbyberg i Stockholms län bor det drygt 50 000 personer. Men eftersom Sundbyberg är landets minsta kommun till ytan så blir det trångt. Väldigt trångt. Om Sundbybergsborna sprider ut sig jämnt inom kommungränsen blir det 14 meter mellan varje person. Ett annat sätt att uttrycka trängseln är att varje Sundbybergsbo har 172 kvadratmeter.

Om alla andra kommuner hade lika hög befolkningstäthet som Sundbyberg skulle Sverige ha 2,4 miljarder invånare – nästan lika många som i Indien och Kina tillsammans, fast på en betydligt mindre yta. Sverige skulle faktiskt bli världens tredje mest tätbefolkade land, efter Monaco och Singapore.

Degerfors i mitten

Värmländska Degerfors är den kommun som ligger närmast rikssnittet. Där har invånarna prick 214 meter mellan sig. I Ovanåker i Gävleborgs län är avståndet 430 meter och i jämtländska Åre 849 meter. Åreborna har därmed mer än 624 000 kvadratmeter var.

Det är inte mycket jämfört med landets rymligaste kommun, Arjeplog i Norrbotten. Där har varje invånare 4,5 miljoner kvadratmeter att disponera, och 2,3 kilometer till närmaste granne – om alla sprider ut sig jämnt. Hade hela landet varit lika glesbefolkat skulle svenskarna inte vara fler än 90 625.

Hade all vattenyta inom respektive kommun räknats in, och inte bara landytan, hade varje Arjeplogsbo haft närmare 5,2 miljoner kvadratmeter. Sundbybergarnas kvadratmeteryta hade ökat blygsamt, från 172 till 174 kvadratmeter.

Inte ensligt

Men så ser det naturligtvis inte ut. Människor tenderar ju att söka sig till varandra.

- Ta Arjeplog som exempel, där en stor del av landytan är fjäll. Runt 63 procent av invånarna bor i tätorten, säger utredaren Stefan Svanström vid SCB.

Faktum är att hela 87 procent av landets befolkning bor i tätorter, det vill säga sammanhängande bebyggelse med minst 200 invånare. Omkring 1,2–1,3 miljoner bor samtidigt utanför tätorterna, och de allra flesta med rimliga avstånd till grannar.

- När jag undersökte saken 2012 fanns det åtta personer i landet som hade mer än en mil till närmaste granne och bodde ensam. De flesta av dem återfanns i fjällvärlden eller på öar, säger Stefan Svanström.