Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt håller tal under partiets kongress i Karlstad. Arkivbild.

Miljöpartister vill se V som regeringspartner

Flera inom Miljöpartiet vill att partiet tydligt slår fast att Vänsterpartiet är förstahandsvalet om en rödgrön regering måste släppa in ytterligare ett parti efter valet, rapporterar Sveriges Radios Ekot.

- Vi är ett grönt parti och rent sakpolitiskt har vi mer gemensamt med Vänsterpartiet än vad vi har med Liberalerna och Centerpartiet, säger miljöpartiets EU-parlamentariker Max Andersson, som i en motion till partikongressen kräver att partiet är tydligt i frågan.

Bland annat det tidigare språkröret Lotta Hedström, nu gruppledare för Miljöpartiet i Tomelilla, är inne på samma spår som Max Andersson.

Frågan har rört upp starka känslor inom Miljöpartiet då alla inte är överens. Språkröret Gustav Fridolin vill inte låsa sig inför den kommande valrörelsen.

- Vi ser ju att vi och Socialdemokraterna kan fortsätta göra ett bra arbete för klimatet, för skolan och för jobben, och det kommer att vara vår inriktning. Att sedan gå in och rangordna alla andra partier, det blir lite för specificerat. Vi måste kunna ta ansvar för det valresultat som väljarna ger oss, säger han till Ekot.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet vill fortsätta att regera tillsammans efter valet. De är överens om att inte ge Sverigedemokraterna något inflytande.