Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Peter Eriksson (MP) vill att lagen ska reglera vilka bostäder som byggs i kommunerna. Arkivbild.

Miljöpartiet vill skärpa bostadslagen

Miljöpartiet vill ställa hårdare krav på vilka inkomstgrupper kommunerna bygger sina bostäder åt. Därför föreslår partiet en strängare bostadsförsörjningslag som tvingar kommuner till tydligare redovisning. Löftet är att bygga 450 000 nya bostäder under nästa mandatperiod med hjälp från det statliga investeringsstödet.

- Vi tänker oss att kommunerna ska bli tvungna att visa att man bygger bostäder för olika inkomstkategorier. Vi tycker det är nödvändigt att använda både morötter och piska, säger Miljöpartiets bostadspolitiska talesperson Peter Eriksson,.

För att öka rörligheten och sänka produktionskostnaderna på bostadsmarknaden föreslår MP en minskning av ränteavdraget. Men hur mycket går man inte in på och hoppas på blocköverskridande överenskommelser.

- Det är fler som har insett att ränteavdragen har en restriktiv roll – och stödjer subventioner till dem som har de dyraste bostäderna. Men vi ser gärna en helhetslösning med fler skatter som förhoppningsvis får brett stöd i riksdagen, säger Eriksson.