Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind. Arkivbild.

Miljöpartiet klarar spärren i Sifo-mätning

Miljöpartiet ökar från 4,0 till 5,6 procent i den senaste Sifo-mätningen gjord på uppdrag av Svenska Dagbladet. Siffrorna tyder på att den extremt varma sommaren påverkat opinionen, skriver tidningen.

Resultatet innebär att partiet sitter säkert i riksdagen, till skillnad från i förra mätningen där partiet låg precis på gränsen med 4,0 procent. Det är den enda statistiskt säkerställda förändringen jämfört med den förra mätningen som gjordes i juni.

- Jag tycker inte att man kan säga att det känns skönt direkt, för det är en otroligt allvarlig situation. Men det är ju glädjande att se att MP har så högt förtroende i frågan, säger Miljöpartiets partisekreterare Amanda Lind till SvD.

Kristdemokraterna ligger däremot fortsatt under spärren och ser ut att åka ur riksdagen, men har samtidigt ökat från 2,6 procent i senaste mätningen till 3,3. Sverigedemokraterna har minskat från 18,5 till 16,8 procent.

Socialdemokraterna ligger på det lägsta resultatet någonsin, 25,8 procent med bara en månad kvar till valet. Partisekreterare Lena Rådström Baastad säger till tidningen att hon är säker på att partiet kommer att göra sin bästa slutspurt i ett val någonsin och att man aldrig kommer att överväga ett samarbete med Sverigedemokraterna.

Inget av blocken får egen majoritet i mätningen och SD ser ut att få en vågmästarroll.