Miljöpartiet - dubbelt så stort

ANNONS
|

Överskuggande fråga för partiet är klimathotet.

Beredskapen och engagemanget, hos såväl företagen som folket, för att göra insatser för klimat och miljö har aldrig varit lika stort som nu, enligt MP.

Språkröret Maria Wetterstrand talar, liksom Moderaterna, om ”föregångslandet Sverige”, men kopplar benämningen till klimatfrågan. Grön omställning skapar nya jobb, är budskapet.

Partiet vill att Sverige ska lägga uppemot 80 miljarder på en grön omställning under fyra år, varav staten står för 33 miljarder och andra aktörer ska stå för resten. Pengarna ska bland annat gå till vindkraft, kollektivtrafik och höghastighetståg.

MP räds inte höjda skatter på flyg, bensin och diesel för att klara den nödvändiga gröna omställningen, men har tvingats dämpa sina krav i den rödgröna kompromissen om budget för 2011.

ANNONS

Lockar storstadsväljare

Partiet har slagit an en ton som går hem bland yngre och högt utbildade storstadsbor och i takt med stigande opinionssiffror har kaxigheten ökat.

”Vi är många, vi blir fler och vi är beredda”, säger språkröret Peter Eriksson.

MP vill gärna underlätta människors vardag. Helst genom 35-timmars arbetsvecka. Ett första steg är stöd för att småbarnsfamiljer ska kunna gå ner i arbetstid. Föräldraförsäkringen ska delas i tre delar - en del till vardera föräldern och en del att förfoga fritt.

Paradfrågan om friår finns kvar men har tonats ned efter motstånd från S och V. I stället lyfts förslaget om ett entreprenörsår, för den som vill pröva en företagsidé men behålla löntagarnas sociala skyddsnät.

Partiet säger nej till rut-avdrag och i somras kom utspelet om förbud om stopp för nya stora köpcentrum under fem år.

Halverad moms

MP har gett sig in i kampen om att vara småföretagens talesman. En profilfråga är halverad tjänstemoms för restauranger, frisörer, cykelverkstäder och andra tjänsteföretag. Trasiga saker ska repareras i ett hållbart Sverige.

Bara halverad restaurangmoms kan ge 15000 nya jobb, enligt partiet. Små företag ska också få en sänkt arbetsgivaravgift.

En huvudfråga är också att arbetslösa och sjuka inte ska behöva oroa sig för sin försörjning. Bortre parentesen i sjukförsäkringen ska bort.

ANNONS

Partikravet om en allmän arbetslöshetsförsäkring, som S och V säger nej till, hörs inte så mycket om men i valmanifestet sägs att en sådan försäkring ”ska omfatta alla”.

MP har gett upp motståndet mot att återinföra förmögenhetsskatten, som i den rödgröna överenskommelsen bytt namn till skatt på förmögna.

Stjärnstatus

Wetterstrand har blivit partiets fixstjärna, med högt förtroende bland väljarna. Men i reklamfilmerna lyfts vardagens miljöhjältar, som pantar burkar och återvinner batterier, fram.

Valet är det sista som språkrör för både Wetterstrand och Eriksson. Nästa år faller de för tidsstrecket i partiets stadgar och nya ska väljas.

ANNONS