Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund under Almedalsveckan. Arkivbild.
Miljöpartiets språkrör Märta Stenevi och Per Bolund under Almedalsveckan. Arkivbild. Bild: Henrik Montgomery/TT

Miljöpartiet ökar – över spärren i ny mätning

Miljöpartiet får 5,2 procent av väljarstödet och klättrar över riksdagsspärren i en ny opinionsundersökning från Novus som gjorts på uppdrag av SVT Nyheter.

ANNONS
|

Den betydande ökningen för partiet, som i tidigare Novus-undersökningar hamnat under 4-procentspärren sedan i december i fjol, är statistiskt säkerställd och antas bland annat bero på stöd från vänstersidans väljare.

– Vi ser en tydlig rörelse från Vänsterpartiet och Socialdemokraterna till Miljöpartiet. Huvudförklaringen är sannolikt att man inte ser någon annan utväg; om MP trillar ut så kommer det inte gå att bilda en S-ledd regering, säger Torbjörn Sjöström, vd för Novus, till SVT.

MP-språkröret Märta Stenevi lyfter också fram klimatpolitiken som ett skäl, men delar bilden av att taktik kan ligga bakom.

– Jag tror att det finns en faktor att många svenskar, precis som vi, inte vill se en blå-brun regering. Ska man hålla Jimmie Åkesson och SD utanför inflytande så behövs vi för en rödgrön regeringsbildning, säger Stenevi till SVT.

ANNONS

Mätningen visar också att Moderaterna och Sverigedemokraterna är lika stora, båda partierna får 18,6 procent av väljarstödet.

Totalt får S, MP, V och C 49,8 procent tillsammans och är därmed större än M, SD KD och L som får 48,6 procent. 1,6 procent säger sig vilja rösta på andra partier.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS