Miljöhjälte räddar mat från tippen

ANNONS
|

Lasse Wennman från Gävle utses till "Årets miljöhjälte" på Aftonbladets och TV4:s gala "Svenska hjältar". År 2013 startade han Matakuten, som delar ut 10 ton mat i månaden som annars skulle slängas av mataffärerna.

En fjärdedel av klimatpåverkan från människor kommer från vår matkonsumtion och 2014 slängdes 1278000 ton mat i Sverige. Men miljön var inget som Lasse Wennman hade i åtanke när han drog i gång Matakuten.

- När jag startade det här tänkte inte jag på miljön, jag ville ju hjälpa människor, säger han till TT.

ANNONS

Det började med att Lasse Wennman såg sin vän, som kör brödbil, slänga stora mängder bröd som inte hade gått ut än. Han fick ta tillvara på brödet och började köra ut det till utsatta områden i Gävle.

- Jag öppnade bara bakluckan och ropade att det fanns bröd och efter en kvart var det en lång kö. Flera i kön började gråta när de insåg att det var gratis, säger Lasse Wennman.

Sedan dess har flera butiker hakat på och Lasse har fått en anställning av Gästrike Återvinnare för att kunna ägna sig åt Matakuten.

- Jag tror att det kan bli en folkrörelse det här. Sedan jag var med i tv i morse har tre olika städer hört av sig och vill starta matakut, säger han.

Priset "Årets miljöhjälte" är instiftat av Världsnaturfonden WWF.

ANNONS

ANNONS