Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Vackert men kallt. Många bröt loppet Öppet spår på grund av den bistra kylan i måndags. Nattvasan, som legat i farozonen, ser dock ut att räddas då mildare väder väntas.

Mildare väder ser ut att rädda Nattvasan

Ovanligt många bröt under skidloppet Öppet spår på grund av den bistra kylan i Dalarna. Men Nattvasan med start på fredag kväll ser ut att räddas då kylan väntas avta till helgen.

Under måndagens Öppet spår uppmättes 28 minusgrader vid starten på morgonen i Sälen, och lokala medier har rapporterat om flera som fått köldskador.

Ovanligt många bröt loppet på grund av kylan, och det har funnits farhågor om det går att köra Nattvasan på fredag.

- Just nu ser det bra ut, det ser ut att bli mulet under natten och då dämpas kylan. Skulle det bli kallare kommer vi att hantera det och fatta beslut. Gränsen går vid minus 25, men när reglerna skrevs har man inte tänkt på att köra lopp på nätterna. På natten är det lite tuffare med kylan, säger Tommy Höglund, Vasaloppets sportchef.

Söndagens Öppet spår blev det kallaste på tio år. Hälften av de 800 som av någon anledning bröt loppet gjorde det på grund av kylan.

- Många bröt för att de frös, men de flesta mådde bra när de tinade upp. Sedan är det alltid några som söker läkarvård för frusna fingertoppar och tår, men jag vet inte om någon fått bestående frostskador, säger Höglund.

Dagens åkare är inte lika vana vid kylan, anser han.

- Deltagarna nu har haft mindre respekt för kylan, man kör i sin vanliga skiddräkt.