Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Milda hovrättsdomar i kopplerimål

Hovrätten i Malmö sänker straffen för två och friar sju män i kopplerihärvan runt en 14-årig flicka. Rädda Barnen kallar domen ett misslyckande.

– Den sänder signalen att det inte är så farligt att utnyttja ett värnlöst barn, säger Rädda Barnens psykolog Olof Risberg.

Kammaråklagare Ulrika Rogland, som funderar på att överklaga, menar att 14-åringen utnyttjats just för att hon har en utvecklingsstörning.

– Man väljer ju ut just denna flicka för att det är något som inte stämmer, för att hon är lätt att utnyttja, säger hon.

I tingsrätten dömdes två män, 35 och 51 år, till fängelse för våldtäkt mot barn. Hovrätten frikänner båda. En 18-åring får sitt straff för koppleri sänkt från ett år till tre månaders fängelse. En 17-åring, dömd för sexköp, får sänkt bötesstraff.

Inget skadestånd

I tingsrätten fick flickan skadestånd på drygt 200 000 kronor, domen i hovrätten betyder att hon inte får ett öre.

Målet gäller i huvudsak vad som hände runt flickan i mars 2010. Rogland åtalade tio män för bland annat människohandel, grovt koppleri och våldtäkt mot barn. Under utredningsarbetet hotades både Rogland och en av polisens utredare och i tingsrätten hoppade den första domaren av efter att också ha hotats.

Flickans trovärdighet är central. Därför ser hovrätten det som en brist att hon inte varit på plats i rättssalen. Rätten ifrågasätter hennes utpekanden och ser inte att de män som haft sex med henne haft anledning att tro att hon var minderårig.

Erkänt sex

Flickans målsägandebiträde Johan Sjöström försvarar beslutet att inte låta flickan medverka i rättegångarna med hänsyn till hennes ålder och utvecklingsnivå.

– Hon är ett barn. Barn ska inte höras i domstol, säger han.

Trots utfallet i hovrätten anser Rogland inte att det var fel att väcka åtal mot tio och yrka ansvar för människohandel.

– Själva händelseförloppet har ju ingen ifrågasatt. Många har erkänt att de haft sex med henne. Allt det här har hänt, säger hon.

För Olof Risberg på Rädda Barnen är det självklart våldtäkt när vuxna män sexutnyttjar en minderårig flicka, som ett funktionshinder gör extra värnlös.

– Skulle de vilja att deras döttrar var med om det här, frågar han retoriskt.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.