Mikael Damberg: Ingen coronastrategi har beslutats

Regeringen har fattat cirka 700 beslut under coronapandemin – men inget av dessa har handlat om en strategi för Sveriges arbete. Det framkom under Konstitutionsutskottets utfrågning.
– Tidigare regeringar har hanterat kriser på liknande sätt, säger Mikael Damberg, inrikesminister (S).

ANNONS
|

På tisdagen var det inrikesminister Mikael Damberg som fick svara på frågor från ledamöterna i Konstitutionsutskottet, KU. Frågorna handlade i huvudsak om tillgången till skyddsutrustning, hur publikgränser satts och kring den svenska coronastrategin.

Inrikesminister Mikael Damberg (S) frågas ut i Konstitutionsutskottet i första kammarsalen i riksdagen.
Inrikesminister Mikael Damberg (S) frågas ut i Konstitutionsutskottet i första kammarsalen i riksdagen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

”Kunde ha haft bättre beredskap”

I sitt inledande anförande slog Mikael Damberg fast att Sveriges beredskap i början av pandemin inte var tillräckligt god. Framför allt till följd av den nedrustning av beredskapslagren som genomförts.

– Sverige som nation hade kunnat ha en bättre beredskap.

Inrikesministern fick också en rad frågor om den svenska strategin, hur den sett ut och hur den beslutats.

Ingen klubbad coronastrategi

Mikael Damberg menade att det funnits en inriktning för coronabekämpningen, där det övergripande målet varit att begränsa smittspridningen och skydda människors liv och hälsa. Men någon regelrätt strategi har inte klubbats av regeringen.

ANNONS

Inriktningen har dock löpande diskuterats mellan ministrar och tjänstemän och också presenterats utåt samt publicerats i form av skrivelser på regeringens hemsida, framhöll inrikesministern.

Karin Enström, ordförande för KU, under utfrågningen av inrikesminister Mikael Damberg  i första kammarsalen i riksdagen.
Karin Enström, ordförande för KU, under utfrågningen av inrikesminister Mikael Damberg i första kammarsalen i riksdagen. Bild: Jonas Ekströmer/TT

KU:s ordförande, moderaten Karin Enström, ifrågasatte då hur regeringen kunnat styra landet i den största krisen utan en beslutad och fastlagd strategi.

Mikael Damberg svarade att regeringen fattat 700 olika beslut löpande under krisen. Och jämförde med hur regeringar brukar agera under stora kriser. Han menade också att arbeta mot en inriktning, som inte är formellt klubbad, är det normala arbetssättet.

Jämförde med Alliansens agerande

Han jämförde bland annat med hur regeringen Reinfeldt agerade under finanskrisen i slutet av 00-talet.

– Den dåvarande regeringen fattade många beslut men hade inte en strategi för att hantera den. Jag är ändå helt övertygad om att de hade det. Men den bekräftades på andra sätt, i budget. På samma sätt har regeringen bekräftat strategin nu. Jag menar att det här är ett sätt att arbeta. Men ett formellt beslut om strategin har inte fattats.

Granskningen i KU ingår i riksdagens kontroll av regeringen och tidigare har både myndighetschefer och politiker frågats ut om agerandet under pandemin. På måndag är det statsminister Stefan Löfvens tur.

LÄS MER:Regeringen saknade formell coronastrategi

LÄS MER:Dan Eliasson: En mängd situationer där vi ville ha snabbare corona-åtgärder

ANNONS