Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Migrationsverket pausar planerna på att bygga modulhus för asylsökande. Arkivbild.

Migrationsverkets modulhus pausas

Migrationsverket pausar byggandet av modulhus – de behövs inte eftersom att antalet asylsökande minskat. Samtidigt vill myndigheten inte stänga några dörrar eftersom prognosen kan förändras.

Husen skulle byggas i samarbete med några kommuner som nu riskerar förluster, rapporterar SR Ekot.

- Behovet har förändrats ganska radikalt. Antalet asylsökande som vi fick in på två veckor i höstas har vi inte ens fått in på ett halvår nu. Det gör att vi måste titta igenom allting, säger Willis Åberg, boendeansvarig avdelningschef på Migrationsverket, till TT.

Modulhusen planerades för att lösa bostadsbristen för asylsökande. Den bostadsbristen existerar inte längre, enligt Willis Åberg. I stället befinner sig Migrationsverket just nu i en avvecklingsfas.

- Vi behöver inte ens alla de platser vi har i dag. Vi avvecklar och det gör att vi måste få en total koll på vår boendeplanering, säger han.

Men modulhusen är en bra idé, enligt Willis Åberg, som säger att projektet skulle kunna bli aktuellt igen.

- Prognosen kan förändras snabbt, det fick vi klart för oss förra året, då vände det på bara några veckor. Det är därför vi inte avbryter någonting utan vi vill ha alla dörrar öppna.

Migrationsverket kommer att stämma av med de kommuner där byggandet av modulhus har planerats.

- Alla de kommunerna vi har skickat brevet till kommer vi ha kontakt med för att se om någon kommun kommit långt och lagt ned några kostnader och då ska vi titta på det, säger Willis Åberg.