Migrationsförhandlingarna mellan S och M har strandat.
Migrationsförhandlingarna mellan S och M har strandat. Bild: Jessica Gow/TT

Migrationsförhandlingar brutna

Förhandlingarna mellan Moderaterna och Socialdemokraterna om migrationspolitiken har brakat samman. Det uppger Moderaternas migrationspolitiske talesperson Maria Malmer Stenergard för TT.
– Förhandlingarna har brakat samman eftersom Socialdemokraterna valde att lyssna på den gröna elefanten i rummet (Miljöpartiet), säger hon.

ANNONS
|

Tidigare under måndagen meddelade Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson att partiet lämnar migrationssamtalen.

Nu meddelar Moderaterna alltså att förhandlingarna med Socialdemokraterna har strandat.

– Det är alldeles uppenbart att S valt Miljöpartiet framför en hållbar och realistisk migrationspolitik. Det visar sig att S inte ens kan ställa sig bakom ett volymmål som innebär en minskad invandring till Sverige jämfört med i dag, säger Maria Malmer Stenergard till TT.

Enligt Maria Malmer Stenergard ska nu migrationskommitténs sekretariat lägga fram ett förslag som partierna i kommittén tar ställning till senast den 23 juli.

Samtliga åtta riksdagspartier och migrationskommittén kommer att mötas under tisdagen.

ANNONS

– Vi kommer att ta ställning till de förslag som sekretariatet kommer att lägga fram på bordet i morgon och de som vill stå bakom en stramare politik kommer vi att ansluta oss till, säger Malmer Stenergard till TT.

Löfven besviken

Statsminister Stefan Löfven (S), beklagar att förhandlingarna har strandat.

"Vi beklagar att det inte går att träffa en bred överenskommelse om en långsiktigt hållbar och ansvarsfull migrationspolitik där även moderaterna ingår", säger Stefan Löfven i ett skriftligt uttalande.

Han fortsätter:

"Vi socialdemokrater har varit beredda att ta ansvar och kompromissa för att åstadkomma en sådan. Även Liberalerna och Centerpartiet har bidragit konstruktivt i förhandlingarna, tagit ansvar och försökt hitta lösningar."

Hoppas kunna fortsätta förhandla

Stefan Löfven säger att det är Moderaterna som saknat kompromissvilja i förhandlingarna.

"Moderaterna har hela tiden lyft in ytterligare frågor, ställt fler villkor och inte velat kompromissa i de svåra frågor som diskuterats", säger Löfven

Statsministern poängterar även att förhandlingarna kommer att fortlöpa.

"Vi kommer nu att fortsätta att arbeta i kommittén för en långsiktigt hållbar migrationspolitik som värnar asylrätten. Vi är övertygade om att det går att åstadkomma en sådan. Vi vill ha fortsatta förhandlingar med de partier som är intresserade av det"

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS