Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jämställdhetsminister Åsa Regnér uppmanar män i politiken att ansluta sig till sina kvinnliga kollegors kamp mot sexism och sexuella trakasserier. Arkivbild.

Metoo: Minister manar män till kamp

Jämställdhetsminister Åsa Regnér (S) uppmanar män i politiken att ställa sig på kvinnors sida i kampen mot sexism och sexuella trakasserier.

I en debattartikel i Svenska Dagbladet skriver Regnér att vissa av de upplevelser som kvinnliga politiker berättat om i politikuppropet #imaktenskorridorer "är så obehagliga att det vrider sig i magen".

"#imaktenskorridorer visar på ett allvarligt demokratiskt problem i svensk politik. Partipolitiska arbetsplatser och församlingar faller under samma lagstiftning som gäller för alla andra i samhället. Trakasserier ska följas upp av chefer och övergrepp ska anmälas", skriver Åsa Regnér.

Hon uppmanar också alla politiska partier att prioritera jämställdhet i de egna organisationerna och att respektera kvinnors liksom mäns politiska rättigheter inför och under det kommande valet.

"Jag uppmanar män i politiken att kliva fram och ställa sig på kvinnors sida. Hur ska ni bidra till det jämställdhetspolitiska målet om att jämnt fördela makt och inflytande i Sverige? Alla kan göra något och arbetet börjar nu."

Åsa Regnér är den enda kvinnliga minister som skrivit på uppropet #imaktenskorridorer. Fler än 1 600 kvinnliga politiker ryter ifrån om sexuella trakasserier och sexism inom politikens värld.