Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Metoo. Kampanjen på sociala medier där kvinnor delar med sig av erfarenheter av sexuella övergrepp. Arkivbild.

#Metoo: Detta har hänt i Sverige

I början av oktober briserar Weinstienskandalen i USA och hashtaggen #metootar fart på Twitter.Några dygn senare pekas en rad kända män ut även här. I Sverige växer metoo-kampanjen snabbt på ett sätt som få hade kunnat förutspå. Här är utvecklingen i stora drag – hittills:

"Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade skriver 'jag också' som status, kanske människor kan förstå omfattningen av problemet", skriver skådespelaren Alyssa Milano på Twitter den 15 oktober. Ett drygt dygn senare exploderar #metoo även i svenska sociala medier.

Utrikesministern vittnar

Kända och okända kvinnor börjar vittna om sexuella trakasserier och övergrepp. Bland dem finns konstnären Stina Wollter, komikern Karin Adelsköld, programledaren Jessica Almenäs och artisten Sarah Dawn Finer.

Utrikesminister Margot Wallström (S) hyllar kampanjen, efterlyser politiska åtgärder – och berättar att hon har personliga erfarenheter av sexuella trakasserier.

- Jag vill inte tala om det i ett för personligt perspektiv men jag kan bekräfta att det förekommer på högsta politiska nivå och det har även jag fått erfara.

Övergrepp i mediebranschen

I den svenska kampanjen pekas mediebolags medarbetare ut för att ha gjort sig skyldiga tilltrakasserier och övergrepp. Aftonbladet, TV4 och SVT startar utredningar av några av sina egna medarbetare.

En av de utpekade, TV4:s programledare Martin Timell, tas ur tjänst och kanalen plockar hans program ur tablån.

Även den utpekade Aftonbladetprofilen Fredrik Virtanen petas senare som kolumnist på tidningens ledarsida. "Min bedömning är att han inte längre kan medverka på ledarsidan", skriver Karin Pettersson, Aftonbladets politiska chefredaktör, i tidningen.

Den 9 november rapporteras att en känd kvinnlig programledare på Sveriges Radio ska få lämna sitt program efter anklagelser om sextrakasserier.

Fler branscher

Även kvinnor i andra branscher vittnar om övergrepp och trakasserier. Tekniksajten Breakit publicerar vittnesmål från 22 kvinnor som vittnar om en IT-bransch präglad av kvinnoförakt och manliga rum.

Från sportvärlden kommer vittnesmål: Gunilla Axén, tidigare högt uppsatt chef på Svenska fotbollförbundet, berättar om hur hon blev tafsad på under jobbmiddagar och att flera tidigare landslagsspelare skickade penisbilder till henne.

Tidigare alpinstjärnan Anja Pärson skriver bland annat att det under en period "blev en sport bland vissa män att hetsa varandra om vem som kunde ta på mina bröst".

I slutet av oktober sprider sig kampanjen #metoo till skolvärlden, efter att flera tjejer vittnar om att de utsatts för systematiska trakasserier på Umeås största gymnasieskola.

Flera riksdagspolitiker har vittnat om sexuella trakasserier där vissa av dem ska ha skett i riksdagen.

#tystnadtagning

I november hamnar Dramaten under lupp: I ett upprop från 456 kvinnliga skådespelare, som publiceras i SvD, berättas om övergrepp inom film- och teatervärlden. Uppropet går under namnet #tystnadtagning på sociala medier.

Sofia Helin, Lena Endre, Marika Lagercrantz, och Marie Göranzon är några av de skådespelare som skrivit under. Fler namn har tillkommit sedan dess.

Flera internationella medier, som Hollywood Reporter, Le Monde och Yle, uppmärksammar de svenska skådespelarnas upprop.