#metoo: Detta har hänt

Det började med ett avslöjande om sextrakasserier i Hollywood och växte på nolltid till en enorm rörelse på internet, och sedan ut på gator och torg. Det här är #metoo.

ANNONS
|

Harvey Weinsteinskandalen

Den 5 oktober rapporterar New York Times att en mängd kvinnor anklagar filmproducenten Harvey Weinstein för sexuella trakasserier. De ska ha pågått i decennier.

Skådespelare som Angelina Jolie, Gwyneth Paltrow, Ashley Judd och Cara Devigne träder fram och berättar att de trakasserats av Weinstein. Flera kvinnor, bland dem skådespelarna Rose McGowan och Lysette Anthony anklagar Weinstein för våldtäkt.

Flera personer i Weinsteins närhet lämnar sina uppdrag, hans advokat vill inte längre företräda honom, hans fru lämnar honom och han tvingas lämna filmbolaget han själv grundat. Han utesluts från den brittiska filmakademin Bafta- och Oscarsakademin.

ANNONS

En hashtagg föds

I spåren av Weinsteinskandalen svämmar internet över av berättelser om sexuella trakasserier. Inte bara i filmbranschen utan på arbetsplatser, lokaltrafik, mataffärer, joggingspår och lekplatser.

"Om alla kvinnor som har blivit sexuellt trakasserade skriver 'jag också' som status, kanske människor kan förstå omfattningen av problemet", skriver skådespelaren Alyssa Milano på Twitter den 15 oktober.

Gensvaret blir enormt. Hashtaggen #metoo får ett eget liv.

#metoo når Sverige

Ett drygt dygn senare exploderar #metoo även i svenska sociala medier. På Twitter, Facebook och Instagram vittnar kända och okända kvinnor om sexuella trakasserier och övergrepp. Bland dem finns konstnären Stina Wollter, komikern Karin Adelsköld, programledaren Jessica Almenäs och artisten Sarah Dawn Finer.

Från dagis, genom skolåren, på turné, i studion, på teatern, på tv, på Ica, inrikes, utrikes. Överallt. Nu som då. #metoo", skriver exempelvis Dawn Finer.

Wallström trakasserad

Utrikesminister Margot Wallström hyllar kampanjen och efterlyser politiska åtgärder.

- Vi måste fundera på hur vår lagstiftning ser ut, säger hon och erkänner att hon har personliga erfarenheter av sexuella trakasserier.

ANNONS

- Jag vill inte tala om det i ett för personligt perspektiv men jag kan bekräfta att det förekommer på högsta politiska nivå och det har även jag fått erfara.

Mediemän pekas ut

I den svenska kampanjen pekas mediebolags medarbetare ut för att ha gjort sig skyldiga till trakasserier och övergrepp. Aftonbladet, Tv4 och SVT startar utredningar av några av sina egna medarbetare.

Kvinnoförakt i IT-branschen

Även kvinnor i IT-branschen vittnar om övergrepp och trakasserier. Tekniksajten Breakit publicerar vittnesmål från 22 kvinnor som vittnar om en bransch präglad av kvinnoförakt och manliga rum.

En vd för ett svenskt teknikbolag vittnar om hur hon som enda kvinna vid styrelsemöten blir kallad för "lilla gumman" när hon ifrågasätter styrelseordföranden. En man skickar också en bild av sitt könsorgan till henne.

Manifestationer i hela landet

Runtom i landet hålls #metoo-manifestationer. I Stockholm, Malmö, Uppsala, Kalmar, Örebro, Umeå och Hudiksvall kommer människor att samlas. tusentals har anmält sitt intresse på Facebook.

ANNONS
TT

ANNONS