Meteorologen varnar för blixthalka

Under torsdagen kunde vi pusta ut när temperaturen äntligen letade sig upp över plusgradersträcket. Men det var snabbt över - Fredagsnatten bjöd om igen på bitande kyla i stora delar av landet vilket har resulterat i mycket hala vägar.

ANNONS
|

Snön som har drabbat Sverige under de senaste dygnen har varit en riktig vattendelare. Vissa jublar över att skidsäsongen är invigd, och andra sveper halsduken tätare omkring sig och funderar på att gå i ide.

De iGöteborgsom hoppades på att vakna till mild luft idag, blev besvikna. Under natten har temperaturen sjunkit avsevärt och vägarna har varit glashala under morgonen.

– Ja, man kan kalla det ishalka eller blixthalka.Även om asfalten kan se mörk och fin ut, kan den ändå vara täckt av en isskorpa som är väldigt svår att upptäcka. Så det gäller att ta det väldigt försiktigt, säger Kristoffer Hallgren som är meteorolog på vädertjänsten Foreca.

ANNONS

Fortsatt snökaos

Vintern kom plötsligt, och det märks inte minst på kollektivtrafiken.

– I Stockholm har det ju varit snökaos hela veckan, och det verkar fortsätta. Det förväntas inte falla så mycket mer. Men den som finns, ställer till tillräckligt med problem ändå, säger Christoffer Hallgren.

Norrlänningar väl förberedda

Under fredagen förväntas temperaturen åter igen stiga upp till någon enstaka plusgrad i framför allt Svealand, för att under natten frysa på igen.

– Även i Skåne gick temperaturen ned något. Sen kom det några enstaka snöbyar med inslag av regn. Men nu har det frusit på igen. Så i nuläget är det egentligen ingenstans i landet som man går riktigt säker.

I Norrland och Jämtlandsfjällen har det varit genomgående kallt under hela veckan, och det har snöat kraftigt även där.

– Men de är ju lite mer förberedda på det än till exempel Stockholmarna. Så det blir inte samma samhällsstörningar där, säger Christoffer Hallgren.

ANNONS