Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Meteorologen: "Våren är här"

Under lördagen blir det soligt i nästan hela landet. I Göteborg kommer temperaturen ligga på uppåt sex eller sju grader och enligt meteorologen är våren nu här.

Vårtecken har börjat synas runt om i hela landet. I sociala medier dyker allt fler bilder upp på små blommor som kämpar sig upp ur marken. 

LÄS OCKSÅ: Vårtecken siktat i Åre

– Logiskt sett har våren redan kommit. Det kanske inte har känts så just de senaste dagarna eftersom det varit kallt och blött, men den kom för mer än en vecka sen, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på vädertjänsten Foreca.

Definitionen av att "vår" bygger på två parametrar. Dels att dygnsmedeltemperaturen legat på mellan 0 och 10 grader i mer än sju dygn i följd. Man brukar dessutom ha som standard att våren inte kan komma innan 15 februari eftersom risken för ett bakslag anses vara för stor.

– Hittills har våren kommit till hela Götaland och till sydöstra delarna utav Svealand, till exempel till Nyköping och Karlstad, berättar Hallgren.

 

"Det kan inte bli vinter igen"

Trots ett smärre bakslag, säger Hallgren att det inte går att backa bandet i naturen. Nu är våren här. 

– När våren väl har kommit så har den kommit. Det kan inte bli vinter igen förrän det varit sommar och höst.

Under söndagen förväntas det bli fortsatt varmt i Göteborg. Däremot kanske inte solen kommer vara lika närvarande som under lördagen.

– Det blir upp mot fem, sex grader. Det är lite osäkert hur molnen kommer bete sig. Det blir goda solchanser men tidvis moln som skymmer solen, menar Forecas meteorolog.

Så tillägger han:

– För övrigt har vi svaga vindar så det kommer inte att blåsa så mycket.

 

Kör försiktigt

Det väntas bli en solig helg i nästan hela landet.

– Undantaget är de svenska fjällen där det tidvis blir lite molnigt väder, men annars är det gott att vara ute. Imorgon blir det liksom i Göteborg varierad molnighet men goda solchanser, meddelar Christoffer Hallgren.

Förutom sol blir det även behagliga temperaturer.

– Vi får plusgrader idag och imorgon hela vägen upp till norr, förutom i nordligaste delarna av Norrland.

Hallgren höjer trots dessa värmande prognoser ett varningens finger. Det gäller att passa sig för att klä sig allt för tunt i ett tidigt läge.

– När vi ligger i skarven mellan vinter och vår kryper temperaturerna ner på kvällen och på morgonen när man stiger upp, vilket kan leda till smältvatten på vägarna eftersom det är blött i markerna. Då finns det risk för att det kan frysa på under morgon och kväll så det får man ha i åtanke när man är ute och kör.

 

 

"Varannandagsväder" till veckan

Nästa vecka väntas det inte bli riktigt lika strålande väder som nu i helgen. Då kan det vara läge att ta fram paraplyet.

– Det blir "varannandagsväder". Under måndagen drar ett regnområde in och bort. På tisdag blir det uppehåll men molnigt. Till onsdagen blir det ganska klart, men på torsdagen kommer ett nytt regnområde in, säger Forecas meteorolog.

Han understryker fortfarande att det ser ljust ut framöver.

– Tendensen på det stora hela är att det är milt, det finns inget bakslag i sikte vad jag kan se. Det gäller främst Göteborg och södra halvan av landet, medan regnområden blir till snö i Norrland i veckan, säger Christoffer Hallgren, meteorolog på Foreca.

 

Har du fångat våren på bild? Skicka in din bild till GP!

SMS/MMS: 72010
Mejl: [email protected]

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.