Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/6

Meteorologen: Då kommer snöfallet

Efter den senaste tidens höstiga färgexplosioner i trädkronorna verkar det vara dags att ställa in sig på vinterväder. I delar av landet har snön redan gästspelat, men nu lär det bli dags att vänja sig vid vita gator på allvar. SMHI går ut med en klass 2-varning för snöfallet i Dalarnas län.

Årets två sista månader står för dörren och klockan har ställts om till vintertid. Även vädret tycks vara på väg att ställa om. Redan nu har snön börjat falla i delar av landet.

– Det har dragit in ett nederbördsområde i Dala- och Jämtlandsfjällen som ger lite snö där. Sen har vi ett snöblandat regn som faller just nu i Värmland, men som går över allt mer i bara regn under dagen med varmare temperaturer, säger Kristoffer Molarin, meteorolog på Foreca. 

Längre norrut kommer det gå att vänta sig fortsatt snöfall under dagen. Framförallt i Västerbottensfjällen, där temperaturen kommer fortsätta tillåta att snön faller och inte går över i regn.

Kan komma två decimeter snö

Den närmaste utvecklingen blir att regnet i de södra delarna av landet drar längre österut mot kusten. Då kommer ett lågtryck sluta sig över Götaland och Svealand och fördjupas under tisdagsmorgonen. 

– Det drar ner lite luft norrifrån och man kan vänta en hel del snö, främst i Dalarna, men även i Gävleborgs inland. Det kan komma upp mot en till två decimeter snö under tisdagen, säger Kristoffer Molarin.

Lågtrycket rör sig sedan allt mer österut och för fortsatt kalluft med sig. Stora delar av Värmland och Svealand kan då också få snö sent under tisdagen och framåt onsdagen.

– Runt Jönköpings län kan det också bli inslag av snö natten mot onsdagen och under onsdagsdygnet.

Kan bli snö till helgen i Göteborg

I Göteborgsområdet kommer väderleken de närmaste dagarna för det mesta handla om regn. Det kan eventuellt bli lite snöinslag under onsdagsmorgonen. Temperaturen kommer påverkas av mer och mer kalluft. Man kan vänta sig någon enstaka minusgrad under nätterna och några plusgrader under dagarna.

– Det blir möjligtvis lite snö till helgen i Göteborg. Då finns det lite indikationer på snöinslag, men än så länge är det ganska osäkert.  

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.