Pengarna ska gå till att skapa 'grön infrastruktur' åt humlor och bin. Arkivbild.
Pengarna ska gå till att skapa "grön infrastruktur" åt humlor och bin. Arkivbild. Bild: Michael Probst/AP-TT

Mer pengar ska hjälpa hotade humlor och bin

En tredjedel av Sveriges humlor och bin är rödlistade. Därför ska nu närmare 12 miljoner kronor läggas på att ge dem bättre levnadsmiljöer.

ANNONS

Ett av de största problemen för flera av Sveriges drygt 300 arter humlor och bin är att det är svårt för dem att hitta lämpliga ställen att bygga bo på, det vill säga platser med blottad sand, som ligger nära de blomrika markerna som förser dem med föda.

Med hjälp av 11,9 miljoner ska Naturvårdsverket, som del av en regeringssatsning, skapa bättre levnadsmiljöer för pollinatörerna.

"Ett viktigt mål är att knyta samman spridda förekomster av sand och blomrikedom till ett sammanhängande nätverk av miljöer, en så kallad grön infrastruktur, där arterna lätt kan hitta föda", säger Maria Widemo, chef på Naturvårdsverkets artenhet, enligt ett pressmeddelande.

ANNONS

De viktigaste åtgärderna består främst av att röja fram sandblottor, återinföra bete och att plantera nektar- och pollenrika växter.

Regeringens treåriga satsning för att förbättra förutsättningarna för vilda pollinatörer innebar under det första året, 2020, att 11 miljoner kronor gick till sju län:

Blekinge, Gotland, Halland, Kalmar, Skåne, Västra Götaland och Östergötland. I år inkluderas även Jönköpings län.

Sophie Tanha/TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS