Mer oväder att vänta

ANNONS
|

Det kraftiga åskoväder som ställt till problem i södra Sverige tar nya tag under fredagseftermiddagen.

-Vi följer läget och höjer beredskapen om det blir nödvändigt, säger Johan Aspegren på Eons presstjänst.

SMHI varnade för fortsatt instabilt väder med kraftiga skurar och åska under fredagseftermiddagen.

-Det är risk för att ovädret som håller på att dra i gång i området blir lika kraftigt som det vi hade natten till torsdagen. Det regnar redan rejält i Örebroområdet, säger Sten Laurin, meteorolog på SMHI.

Ovädret väntades från Örebro län ner över Skaraborg, Småland och Blekinge.

Åskovädret på torsdagen fick stora konsekvenser för Örebro län. Vattenverket slogs ut och stora delar av kommunen var utan vatten under tre timmar.

Samtidigt fick det kraftiga regnandet länsväg 586 att rasa in vid Åmmeberg vid Askersund, söder om Örebro, där hela vägbanans bredd på sex meter rasade in. En bil blev hängande ner i väghålet och två personer som färdades i bilen kunde räddas utan skador.

ANNONS

Vägen är nu öppen för trafik igen.

-Man har jobbat hela natten och vägen öppnades igen tidigt i (fredags) morse, säger Clas Lundstedt, pressinformatör på Trafikverket.

Eons presstjänst uppger för TT att flera tusen av deras kunder drabbades av strömavbrott under torsdagskvällen, varav 600 i Örebro län.

-De flesta har fått strömmen tillbaka och i nuläget är totalt 149 personer strömlösa. Men vi följer läget och höjer beredskapen om det blir nödvändigt om ovädret tar fart igen, säger Johan Aspegren på Eon.

Även flera andra orter i mellersta och västra delen av landet drabbades av ovädret, med bland annat tågstopp, skogsbränder och strömavbrott som följd.

ANNONS