Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nils Swedenhammar blev nästan den tio miljonte invånaren i Sverige.

Mer dans för generation tio miljoner

Någon av dem som föds i morgon kan bli den som tar Sveriges invånarantal till tio miljoner. Troligtvis blir det aldrig aktuellt för det barnet att som vuxen ta körkort, arbeta som parkeringsvakt eller i butik. Däremot kan han eller hon dansa mer och bli betydligt äldre än sina föräldrar, spekulerar en framtidsforskare.

Exakt vem som blir Sveriges tio miljonte invånare är omöjligt att veta, enligt Statistiska centralbyrån. Antingen blir det någon som återvänder till Sverige efter en tid utomlands, någon som precis fått uppehållstillstånd eller någon som föds.

De som föds in i den tionde miljonen kommer att leva i en annorlunda tid, enligt framtidsforskaren Magnus Kempe på analysföretaget Kairos Future.

- I dag säger vi att vi går till en massa ställen, vi går till doktorn, till skolan, till jobbet och till kompisar. Alla de sakerna kommer vi att kunna göra oberoende av plats. Att gå till kompisarna är inte relevant när du umgås på distans, säger han.

Kylen fylld

Lille Nils får väl sägas höra till generationen tio miljoner, eftersom han föddes i måndags. Hans mamma Ebba Swedenhammar funderar över den värld som sonen kommer att växa upp i.

- Jag tror att föräldraskapet gör att man undrar det. Man vill ju att de växer upp i en så trygg värld som möjligt, säger hon.

Var och hur Nils kommer att bo som vuxen är svårt att sia om. De tillfälliga och temporära boendena blir fler men kommer samtidigt att vara väldigt anpassningsbara.

- Hemmet kommer att kunna göras om så att det passar dig när du kommer in. Det är din temperatur, det luktar som du vill, väggarna åker fram så att de passar dina behov och kylen är fylld med de livsmedel du vill ha, säger Magnus Kempe.

Mer dans

Från hemmet kommer Nils att kunna åka på semester med virtual reality-glasögon och prata med vänner via hologram. Men ett minskat umgänge i verkligheten kan leda till att Nils kommer att börja dansa. Just dans, inte minst par- och ringdans, ger nämligen starka biologiska signaler, enligt Kempe.

- På sikt kan det vara möjligt att vi umgås för lite, rör på kroppen och andra människor för lite. Vi kanske effektiviserar umgänget så bra med virtual reality och nya medieformer att vi behöver återta det och börja dansa för att kroppen och det mentala ska hänga ihop, säger han.

Koordination, musik och kontakt med andra människors händer och ögon kan bli som medicin, enligt Magnus Kempe.

- Jag hoppas att Nils ska kunna ta del av teknisk utveckling utan att förlora den sociala kontakten. Om det är en motreaktion att man blir en dansare så hoppas jag att han blir dansare, säger Ebba Swedenhammar.

Det kan rent av vara så att danstränare blir ett framtidsyrke. Men ökad automatisering och självkörande bilar talar för att färre arbetar i butik och att yrkesförarmarknaden försvinner.

Hälften av dem som föds i dag förväntas bli minst 100 år gamla. Men forskningen går framåt så fort att vi om 100 år kan ha nått oanade framsteg.

- Jag skulle inte bli förvånad om de som föds nu blir 200 år, säger Magnus Kempe.