Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Under lördagen är det risk för åska och blixtar i stora delar av landet enligt SMHI.

Mer åska att vänta – risk för fler bränder

Nya bränder är att vänta under dagen då områden med åska uppstår på olika håll i landet. De kraftiga regnskurar som väntas får svårt att tränga ner i den torra marken.

Antalet registrerade blixtar ökade kraftigt under fredagen och totalt registrerade SMHI 4 216 urladdningar. På många håll, inte minst runt Västervik, orsakade blixtarna nya bränder. Det är dock fortfarande klart färre än den 14 juli då det registrerades nära 7 900 blixturladdningar.

- Det är risk för åska i ganska stora delar av landet i dag. Det är ungefär samma luftmassa som vi hade under fredagen, alltså sådan vi kallar labil med stora vertikalrörelser som ger åskurladdningar. Under eftermiddagen handlar det främst om fjällkedjan, Stockholmsområdet och delar av Norrlandskusten, säger Malva Lindborg, meteorolog på SMHI till TT.

- Det här är både bra och dåliga nyheter. När det åskar kommer det ganska stor regnmängder och så ser det ut även i den här prognosen. När det är så här torrt i markerna och det kommer närmast skyfallsliknande regn så rinner det mesta ovanpå marken och sjunker inte ner. Men risken är förstås att blixtnedslagen startar nya bränder, fortsätter hon.

SMHI:s definition av skyfall är minst 50 millimeter på en timme eller minst 1 millimeter på en minut.