Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) avgår, meddelar statsminister Stefan Löfven på en presskonferens i Rosenbad i Stockholm.

Mehmet Kaplan avgår efter kritiken

Kritikstormen kring extrema middagssällskap och uttalanden gör att bostadsminister Mehmet Kaplan (MP) avgår. Debatten omöjliggör att sköta jobbet som minister, anser han – och får medhåll av statsminister Stefan Löfven.
- Ett statsråd ska kunna representera Sveriges regering på ett otvivelaktigt sätt och om detta får det inte råda några som helst tvivel eller tveksamheter, sade Stefan Löfven (S) när han meddelade att Mehmet Kaplan lämnar regeringen.

Men Löfven sade inget om huruvida han hade förtroende för Mehmet Kaplan eller inte. I stället hänvisade han till att debatten kring Kaplan tar fokus från politiken.

- Mehmet Kaplan gör en samlad bedömning att hans agerande i relation till externa religiösa och politiska organisationer har lett till en diskussion som står i vägen för hans uppgifter som statsråd och jag delar den bedömningen, sade Löfven. Nazistliknelse

Kritikstormen mot Mehmet Kaplan tog fart förra veckan med publiceringen av en middagsbild från förra sommaren. Kaplan sitter där tillsammans med representanter för den turkiska högerextremistiska organisationen Grå vargarna och den antisemitiska organisationen Milli Görüs.

Därefter har andra uttalanden uppmärksammats, bland annat i ett tv-inslag från 2009, där Kaplan jämför Israels agerande mot palestinier med Nazitysklands behandling av judar.

- Det är självklart alltid olyckligt när den typen av liknelser görs, säger Miljöpartiets Gustav Fridolin.

Både han och språkrörskollegan Åsa Romson är tydliga med att de inte tvivlar på Mehmet Kaplans värderingar, men de har förståelse för hans beslut.

- Vi känner och vet att Mehmet Kaplan är en humanist, en demokrat och en antirasist och de värderingarna har vi aldrig tvivlat på att han stått för, säger Åsa Romson. Står i vägen

Mehmet Kaplan själv säger att han tar avstånd från alla former av extremism. Och hans avgång ska inte ses som en bekräftelse på att de uppgifter som spridits om honom är riktiga, säger han.

- Vi har hamnat i en situation där vem jag är och står för ifrågasätts och där dessa ifrågasättanden nu står i vägen för att uträtta det som krävs. Därför väljer jag att kliva åt sidan, säger Kaplan. - Jag vet vem jag är, vad jag har gjort och jag har svarat på det. Därför kan jag tryggt välja att kliva av när situationen gör det svårt för mig att göra det som mitt parti och regeringen har att göra.

Kaplans ministerportfölj tas nu tillfälligt över av finansmarknadsminister Per Bolund (MP), som får ansvar för bostadspolitiken, och näringsminister Mikael Damberg (S), som tar över IT-frågorna.