Mehmet Kaplan avgår

Statsminister Stefan Löfven meddelade på en presskonferens på måndagseftermiddagen om att han beviljat Mehmet Kaplans (MP) begäran om att få avgå - nu kan bostadsminister få en fallskärm på 1,5 miljoner kronor.

ANNONS
|

I helgen avslöjade SvD att Kaplan 2009 jämfört Israel med Nazityskland. Iförra veckan framkom att Mehmet Kaplan varit på middag med lhan Senturk, svensk företrädare för den turkiska nationalistiska och högerextrema organisationen Grå vargarna.

Under måndagsförmiddagen ställde Miljöpartiets språkrör Åsa Romson och Gustav Fridolin in sina åtagande under dagen, utan förklaring.

Under en presskonferens på måndagseftermiddagen meddelade sedan Stefan Löfven att Mehmet Kaplan begäran om att få avgå, som beviljats.

– Jag har beviljat Mehmet Kaplans begäran, sade statsministern.

På presskonferensen berättade Stefan Löfven att det gjorts en samlad bedömning i samråd med Miljöpartiets språkrörÅsa Romson och Gustav Fridolin, samt Kaplan.

ANNONS

– Jag har haft möten med Kaplan, och olika omgångar med Romson och Fridolin. Jag vill inte berätta vad vi har pratat om, men vi har samma bild avsituationen, sade han.

Statsministern frågades ut om hur noggrant man egentligen utrett Kaplan och andra statsråd när man tillsatteregeringen.

– Det sker mycket nogrannt. Ett digert material som tas fram för att undvika alla eventualititer. Vid det tillfället kom inte detta fram, sade Löfven.

Efter att statministern hade talat klart klev Mehmet Kaplan upp till podiet.

–Jag är mycket stolt över att ha verkat som statsråd i Sveriges regering, sade Kaplan.

Vid upprepade gånger nämnde hanatt han står för jämlikhet och distanserade sig indirekt frånden ideologiska bild som delas av de grupper som han kopplats till den senaste veckan.

– Hela mitt vuxna liv har jag kämpat för mänskliga rättigheter och demokrati. Jag har motverkat all sorts rasism, islamofobi, antisemitism och tar avstånd från all form av extremism, sade han.

I Kaplans ställe tillsätts nu två tillförordnade ersättare, som kommer att ta över hans uppgifter i regeringen. Tills vidare kommerMikael Damberg ha hand om IT-frågornaoch Per Bolund bostadsfrågorna.

Nu kan den avgående bostadsministern få avgångsarvode för det kommande året, skriver Aftonbladet. Det innebär att han har möjligheten att få en fallskärm på 1,5 miljoner kronor.

ANNONS

ANNONS