Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Circagruppen har fått fast en lång rad ligor de senaste åren. "Jag har inte tittat nu på sistone men förra året var vi uppe i 375 års fängelse för omkring 200 gärningsmän. Det är nog passerat för länge sedan nu", säger Håkan Carlsson, gruppens chef.

Medicinmannen, barnbarnen och brevligan

En lång rad seriebrottslingar har fastnat i Circa-gruppens nät sedan starten 2009. Här är "Medicinmannen", "barnbarnen" och några andra exempel.

”Barnbarnen”

En typ av bedrägeri som fortfarande pågår. En bedragare ringer upp och påstår sig vara ett barnbarn eller någon annan släkting som behöver låna pengar till exempelvis ett bilköp. På grund av olika omständigheter kan "barnbarnet" dock inte hämta pengarna själv utan skickar en kompis.

Två män, som till slut greps i Norrtälje respektive Göteborg våren 2016, kom på det här sättet över minst 400 000 kronor. De greps efter bland annat telefonavlyssning och dömdes för 16 fullbordade och drygt 30 försöksbrott.

- De kunde hinna ringa 40–50 samtal om dagen, berättar Mats Wahlberg, en av Circagruppens utredare.

"Växlingsligan"

Blev startskottet för Circagruppen. Härjade 2008–2009 och rörde sig snabbt över hela landet. Bedragarna tog först reda på pinkoderna till ett bankkort genom att tjuvkika vid en bankomat. Därefter följde de efter offren och bad dem om att få växla pengar. I samband med det stal bedragarna korten och tog sedan ut så mycket pengar de kunde.

- Ligan kom över 1,8 miljoner kronor i hela Sverige innan de greps, berättar Håkan Carlsson, Circagruppens chef.

"Medicinmannen"

En 46-årig man, som åtalades i Göteborg i onsdags. Åtalad för bedrägerier eller försök till bedrägerier mot 76 personer, men antalet misstänkta fall totalt är över 600.

Mannen har enligt åtalet ringt upp främst äldre kvinnor och utgett sig för att vara läkare. Han har sedan försökt lura dem att betala dyrt för en ny medicin som bara finns i England.

De drabbade var i medeltal omkring 85 år vid brottstillfället.

- Han har sagt till en del av damerna att de lider av cancer, och bara kan få medicin via honom. De har fått dödsångest, sade chefsåklagare Jonas Almström till TT i samband med åtalet.

- Sedan har han förmått dem att antingen skicka pengar i kuvert eller via förmedlingsföretag, eller fått dem att skicka sina bankkort till honom. Han har kommit över närmare två miljoner kronor i de fall jag åtalat för.

"Elkontrollanten"

Tog sig in hos äldre genom att låtsas komma från ett elbolag. Mannen ville ha betalt med kort, för att få ut koden till kortet. Han stal därefter bankkortet och lämnade kvar ett annat kort i stället.

- Han greps så småningom i Kristianstad, där de hade tre brott och skulle utreda dem. Men vi tog kontakt med dem och sade vi har 90 till, berättar Håkan Carlsson, chef på Circagruppen.

Två utredare från Circagruppen åkte ner till Kristianstad för att hjälpa till med utredningen. Det slutade med att mannen dömdes för 56 brott till tre år och sex månaders fängelse.

”Brevligan”

Två kvinnor och en man, som ringde upp äldre personer och sade sig ha fått deras post. De fick portkoden för att kunna komma över med posten, men väl inne i trapphuset bytte de skepnad och låtsades i stället komma från hemtjänsten.

- De körde det klassiska greppet, att de fick den äldre att sätta sig i köket med ryggen mot entrédörren. Under tiden smet en medgärningsperson in och tillgrep smycken och kontanter, berättar Anders Larsson, en av utredarna på Circagruppen.

Brottsserien startade 2013, med grova stölder från Helsingborg till Mora. Trion greps i Helsingborg och åtalades för ett 50-tal ärenden. Vid en husrannsakan hittades både falska id-kort och ”informationsblanketter” från vården som riktade sig till personer över 90 år. De åtalade fick över fyra års fängelse var och dömdes för omkring 40 stölder var.