Medicinkonferens i USA bakom hundratusentals covidfall – spreds till Sverige

Läkemedelskonferensen i Boston visade sig bli ett superspridarevent. Enligt forskare spreds coronaviruset på det internationella mötet och därefter över världen. Sammanlagt kan över 300 000 fall ha sitt ursprung i konferensen – varav somliga i Sverige.

ANNONS
|

Deras jobb var att bekämpa sjukdomar, inte att sprida dem.

Det konstaterade New York Times i en artikel om hur en läkemedelskonferens i Boston blev ett så kallat superspridarevent.

Det var i slutet av februari som 175 personer inom läkemedelsindustrin samlades på en tvådagarskonferens på ett hotell i Boston. Vid den här tiden hade USA bara 30 bekräftade covid-19 fall enligt New York Times och ”superspridarevent” var ett tämligen okänt begrepp.

Senare stod det klart att 99 personer med koppling till konferensen insjuknat i covid-19. Men totalt beräknas eventet gett upphov till över 300 000 smittade personer.

ANNONS

Uppgifterna publicerades i tidskriften Science i slutet av förra veckan. Forskare har analyserat konferensvirusets arvsmassa och spårat det till 29 delstater i USA. Flera av konferensdeltagarna kom från Europa och forskarna har också hittat kopplingar till smitta i Sverige, Österrike och Slovakien.

Sedan det blev känt att konferensen blivit ett superspridarevent har det arrangerande företaget, Biogen, fått mycket kritik.

Biogen har svarat att beslutet att hålla konferensen fattades mot bakgrund av den information de hade vid tillfället.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS