Remdesivir ska förkorta sjukhustiden för covidpatienter som får syrgastillskott. Arkivbild.
Remdesivir ska förkorta sjukhustiden för covidpatienter som får syrgastillskott. Arkivbild. Bild: AP/TT

Medicinföretag bekräftar: USA har köpt lagret

Sverige får klara sig på sitt befintliga lager av covidläkemedlet remdesivir, efter att USA har köpt upp nästan all medicin för nästkommande månader. Men den svenska tillgången är inte tillräcklig, enligt socialminister Lena Hallengren (S).

ANNONS

Läkemedlet remdesivir kan förkorta sjukhustiden för patienter med covid-19, men efterfrågan är stor och utbudet är begränsat.

USA har köpt upp nästan hela lagret, vilket innebär att det knappt finns något kvar till resten av världen framöver. Något som flera internationella medier har rapporterat om och som tillverkaren Gilead bekräftar för TT.

"Vi har ett begränsat utbud av remdesivir under de kommande tre månaderna", skriver Anette Hummelgård, medicinskt ansvarig för Gilead Sciences i Norden, i ett mejl.

Leveransen till USA bestämdes under en diskussion med den amerikanska regeringen, efter det att förekomsten av covid-19 ökat stort under den senaste tiden, berättar tillverkaren.

ANNONS

"Vi är medvetna om den globala skalan på pandemin och arbetar så snabbt som möjligt för att möjliggöra åtkomst runt om i världen", skriver Hummelgård i mejlet.

Donation tillräcklig

Tyskland och Storbritannien har uppgett för nyhetsbyrån AFP att de redan har ett tillräckligt lager av läkemedlet. Sverige har också en viss tillgång av remdesivir, sedan regionerna mottagit en donation från Gilead.

Omfattningen av donationen är hemlig, men ska endast räcka till ett fåtal patienter. Största andelen av donationen går till Stockholmsregionen på grund av stor befolkningsmängd och många sjuka i covid-19.

"Det finns ett begränsat utbud av remdesivir till hands i många länder för användning i kliniska prövningar och donation inom ramen för beviljade licenser. Vi förväntar oss att detta utbud är tillräckligt för att möta den nuvarande efterfrågan i Sverige", skriver Anette Hummelgård.

Hårda prioriteringar

Det svenska utbudet av remdesivir kommer dock inte att matcha behovet, enligt Anders Sönnerborg som är professor i infektionssjukdomar och klinisk virologi vid Karolinska institutet.

– Vi hade hoppats och antagit att det skulle komma remdesivir även under juli, augusti och september i någon typ av rättvis fördelning mellan världens olika länder, säger han.

Läkemedlet ska ges till sjukhuspatienter med covid-19 som också får syrgastillskott. Men doserna kommer inte att räcka för hela gruppen och det finns heller ingen vetenskaplig vägledning över hur läkemedlet ska fördelas mellan de som får syrgas, berättar virusforskaren.

ANNONS

– Vi för en diskussion om hur vi ska prioritera på bästa sätt bland de få doser som har kommit till Sverige, säger han.

Doser från donationen har redan börjat användas på enstaka patienter i Sverige, berättar Maria Landgren som är läkemedelschef på Region Skåne och har haft en central roll i att fördela donationen över landet.

– Vi får se de närmaste veckorna hur stor åtgången blir och då kan vi räkna ut hur länge donationen kommer räcka. Vi får vara rädda om den mängd vi har, säger hon.

Fick veta via media

Svenska socialministern Lena Hallengren (S) stämmer in med bilden att det svenska lagret inte är tillräckligt.

"Sverige står nu inför samma situation som andra länder. Vi har mottagit en donation med remdesivir, men tyvärr täcker det inte vårt fullständiga behov", skriver hon i ett mejl till TT.

Ministern hoppas på en gemensam upphandling för EU som planeras. I dagsläget för unionen diskussioner med Gilead om hur doser av läkemedlet kan reserveras och fördelas bland medlemsländerna, meddelar Stefan de Keersmaecker, talesperson för EU-kommissionen.

På torsdagens pressträff berättar han också hur kommissionen fick reda på att USA köpt upp nästan all tillgång av remdesivir.

– Vi blev inte informerade av den amerikanska regeringen, vi fick reda på det via media, säger han.

ANNONS

Andra länder än USA kan dock få tillgång till medicinen tidigare, enligt Gilead. Då kommer länder med hög sjukdomsfrekvens att prioriteras förutsatt att läkemedlet är godkänt i landet. Företaget jobbar också för att tillverka mer på kortare tid.

"Vi har kommit överens med den amerikanska regeringen att outnyttjade doser till och med september kan tilldelas för andra användningsområden, inklusive till länder utanför USA", skriver Anette Hummelgård.

Erik Nilsson/TT

Läkemedelstillverkaren Gileads huvudkontor i Foster City, Kalifornien. Arkivbild.
Läkemedelstillverkaren Gileads huvudkontor i Foster City, Kalifornien. Arkivbild. Bild: Ben Margot/AP/TT
Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi och infektionssjukdomar vid Karolinska Institutet. Arkivbild.
Anders Sönnerborg, professor i klinisk virologi och infektionssjukdomar vid Karolinska Institutet. Arkivbild. Bild: Stefan Zimmerman/TT

Fakta: Remdesivir

Remdesivir är en antiviral läkemedelssubstans, som antibiotika fast mot virus. Medicinen, som först togs fram för att motverka ebola, säljs av tillverkaren Gilead under varumärket Veklury.

Läkemedlet ska hindra coronaviruset från att föröka sig. Viruset tar sig in i kroppens celler och förökar sig genom att använda cellernas eget maskineri. Medicinen tar sig också in i cellerna för att stoppa denna process.

EU:s läkemedelsmyndighet EMA har rekommenderat ett så kallat villkorat godkännande av remdesivir. EU-kommissionen väntas fatta det formella beslutet inom kort.

EMA:s utvärdering av läkemedlet bygger till stor del på en amerikansk studie som visar att läkemedlet förkortar vårdtiden, framför allt för personer med covid-19 som vårdas på sjukhus med syrgas.

Sammantaget visade studien att patienter som behandlades med remdesivir återhämtade sig efter i genomsnitt 11 dagar, jämfört med 15 dagar för patienter som fick placebo. I undergruppen av patienter med andningsbesvär återhämtade sig remdesivirgruppen efter 12 dagar, att jämföra med 18 dagar i placebogruppen.

Källa: Läkemedelsverket

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS