Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Alkohol, precis som nikotin, påverkar hjärnans belöningssystem.

Medicin mot rökning kan hjälpa alkoholberoende

Ett läkemedel mot rökning har även visat sig hjälpa alkoholberoende personer att dricka väsentligt mycket mindre.

- Det här kan få stor betydelse, säger Bo Söderpalm, professor vid Sahlgrenska akademin på Göteborgs universitet.

Alkohol, precis som nikotin, påverkar hjärnans belöningssystem och använder dessutom liknande mekanismer för detta.

Det har en forskargrupp vid Göteborgs universitet visat tidigare, enligt Bo Söderpalm.

För att testa tesen om läkemedel mot rökning möjligen även är effektivt mot alkoholberoende har forskargruppen nu också genomfört en studie där ett läkemedel med den aktiva substansen vareniklin använts.

Studien genomfördes i Göteborg, Stockholm, Malmö och Lund, 160 försökspersoner med alkoholberoende deltog. Under tolv veckor fick de antingen läkemedlet med den aktiva substansen eller placebo.

- Resultatet visar att individerna som fick läkemedlet sänkte nivåerna av en specifik biomarkör för alkoholintag, PEth, med i genomsnitt 30 procent jämfört med den grupp som fick placebo. Så skillnaden var tydlig, säger Söderpalm.

Kan det bli aktuellt att skriva ut läkemedlet till alkoholberoende?

- Det är en svår fråga att svara på. För att detta läkemedel skall kunna få förskrivas på indikationen alkoholberoende krävs att läkemedelsföretaget som äger medlet vill ansöka om registrering, och då kan det dessutom krävas fler studier. Men många personer med alkoholberoende är ju även rökare och då kan man förskriva medlet för rökavvänjning och förhoppningsvis få effekt även på alkoholberoendet.

Hur länge varar effekten av läkemedlet?

- Vi tror inte läkemedlet tar bort beroendet för alltid utan att konsumtionen hålls nere så länge läkemedlet tas, ungefär som för medel mot högt blodtryck, diabetes eller andra stora folksjukdomar.

Riskerar man några biverkningar?

- Läkemedlet ger en del biverkningar precis som alla andra läkemedel. Men vi såg inga stora problem med det i vår studie.

Under studien dokumenterade deltagarna sin alkoholkonsumtion i en dagbok. De gick också på regelbundna besök för provtagning.

Förutom de mest vanliga markörerna användes alltså också en ny metod (PHth) som utvecklats av forskare i Lund. Testet är känsligt och kan, enligt Söderpalm, även mäta små mängder av den alkohol man druckit de senaste veckorna.

- Vår slutsats är att PEth kan vara det bästa alternativet för att objektivt mäta en individs alkoholkonsumtion både i vården och i arbetslivet, i olika legala sammanhang och inom forskningen, säger han.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.