Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

En ny läkemedelskandidat hjälper barn och unga att klara av jordnötter.

Medicin hjälper unga att klara jordnötter

Med hjälp av en ny läkemedelskandidat kan nästan sju av tio barn och ungdomar med jordnötsallergi förbättra sin tolerans så pass mycket att de inte riskerar livshotande reaktioner, skriver Dagens Medicin.

- Det är spännande resultat som stärker bilden av att man kan inducera tolerans hos vissa patienter. Jag tror mycket väl att behandlingen kan bli godkänd i framtiden, säger Göran Wennergren, barnallergolog vid Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus i Göteborg, till tidningen.

Det är sedan tidigare känt att patienter med jordnötsallergi kan utveckla tolerans om de intar väldigt små mängder jordnötter som sedan ökas gradvis.

Forskare har nu tagit tillvara på detta och utvecklat en biologisk oral immunterapi där låga doser av jordnötsproteinet ges i kapslar eller dospåsar.

Ett års behandling

Fler än 550 patienter i olika åldrar, som deltog i den aktuella studien, lottades till att antingen få jordnötsprotein eller placebo i stigande doser. Målet var att patienten skulle klara 600 milligram jordnötsprotein, motsvarande två jordnötter, eller mer.

Efter cirka ett års behandling tolererades den mängden av 67 procent i läkemedelsgruppen för patienter mellan 4 och 17 år, medan motsvarande siffra låg på 4 procent i placebogruppen.

- Det bäddar för att personen inte drabbas av livshotande reaktioner om denna råkar få i sig något med spår av jordnötter, säger Göran Wennergren.

Märkligt nog syntes inte någon tolerans hos deltagare äldre än 17 år, något som Göran Wennergren tror kan ha att göra med att immunsystemet är mer påverkbart hos unga personer.

En brittisk forskare påpekar att studien, som publiceras i New England Journal of Medicine, är välgjord, men menar också att den lämnar vissa frågor obesvarade. Exempelvis vad som händer när behandlingen avslutas.

- Då tappas troligtvis toleransen. Patienterna måste nog få i sig lite jordnötsprotein varje dag för att underhålla sin utvecklade tolerans. Det här är alltså en livslång behandling, säger Göran Wennergren.