Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Medeltida vrak funnet i Östersjön

Ett nytt medeltida vrak har upptäckts utanför Gotland. Det kan vara från 1300-talet och väcker förhoppningarna om att hitta Valdemar Atterdags skatt från Visby.

Dykare från Ocean recycling hittade i förra veckan ett skepp som verkar vara från första halvan av 1400-talet. Nu har de upptäckt ytterligare ett fartyg mellan Öland och Gotland, skriver tidningen Barometern. Vrakletaren Erik Bjurström säger till TT att båten enligt sonarbilder är 28 meter lång och 7 meter bred. Han tror att det är en kogg från 1300-talet.

Nästa steg blir att skicka ned fjärrstyrda kameror till vraket på 100 meters djup. Frågan är om fartyget kan vara Valdemar Atterdags och om det bär rikedomar från brandskattningen av Visby 1361.

– Det är klart man hoppas på det. Men för mig räcker det att det är en kogg för då är det en världssensation, säger Erik Bjurström.

Fyndet har anmälts till Kalmar läns museum och inga föremål från skeppet kommer att tas upp till ytan. Jim Hansson, marinarkeolog på Sjöhistoriska museet, förhåller sig mer avvaktande till fyndet.

– Man kan enligt våra erfarenheter inte datera det och säga att det är en kogg utifrån en sonarbild, säger han.(TT)

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.