Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En grön havssköldpadda som har fastnat i plastskräp. Arkivbild.

Medelhavet fylls med plast

Medelhavet har den högsta koncentrationen av plastskräp i världen, enligt en ny rapport från Världsnaturfonden (WWF). Plastmängderna i innanhavet är nu på samma nivå som i de mest nedskräpade haven på jorden.

Forskarna har pekat ut fem områden i världen där plast i stora mängder ackumuleras på grund av havsströmmarna.

Värst är ett område på 1,6 miljoner kvadratkilometer i Stilla havet mellan Hawaii och Kalifornien. Där beräknas 79 000 ton plast flyta omkring på eller strax under havsytan. Merparten av skräpet har sitt ursprung i Kina och i Japan.

Dessutom finns ett jättelikt ansamlingsområde i norra Atlanten, samt tre mindre på södra halvklotet, i södra Stilla havet, södra Atlanten samt Indiska oceanen.

Ansamlingen i Medelhavet är att döma av uppskattningarna av samma storlek som de tre sistnämnda, 2 000 till 3 000 ton.

Miljontals ton

Det bör påpekas att beräkningarna bara gäller fritt flytande plast i de övre vattenlagren, vilket inte är mer än en bråkdel av all plast vi dumpar i oceanerna. Totalt uppskattas mellan 5 och 13 miljoner ton plastskräp hamna i haven varje år.

Rapporten om Medelhavet bygger på en sammanställning av ett stort antal olika forskarstudier och analyser.

- Framför allt vill vi uppmärksamma vilka skador plasten åsamkar djuren och de andra organismerna i Medelhavet, säger Inger Näslund, ansvarig för havsfrågor på WWF.

I rapporten påpekas att 18 procent av tonfiskarna och svärdfiskarna uppskattas ha plastskräp i magen. I Liguriska havet i den nordvästra delen av Medelhavet är 56 procent av planktonorganismerna förorenade av mikroplaster.

Värsta koncentrationen

Enligt de beräkningar som gjorts dumpas 150 000-500 000 ton plastskräp årligen i haven runt Europa, varav den största andelen hamnar i Medelhavet.

Detta är långt mindre än vad som dumpas i Stilla havet. Men Medelhavet är värst när det gäller koncentrationen av skräpet – 1,25 miljoner mikroplastbitar per kvadratkilometer, vilket är fyra gånger mer än i norra Stilla havet. Medelhavet innehåller bara en procent av världens vatten, men sju procent av all världens mikroplaster.

Orsaken är i hög grad mängden människor i regionen, cirka 150 miljoner i själva havsområdet. Dessutom besöks regionen av 200 miljoner turister varje år.

Turkiet största boven

Värsta nedskräpningen står Turkiet för som beräknas dumpa 144 ton plast per dag i Medelhavet. Därefter följer Spanien och Italien med 126 respektiver 90 ton per dag.

En stor andel av plastskräpet är engångsartiklar, exempelvis plastflaskor. Men till skillnad från Stilla havet är mycket av skräpet i Medelhavet osynligt.

- Allting sjunker snabbare i Medelhavet och försvinner på så vis från synfältet. Det beror på att havsströmmarna är svaga i Medelhavet, säger Inger Näslund.

För att få stopp på det hela vill WWF ha ett bindande avtal mellan länderna. Målet ska vara minskad mängd engångsplast och en hundraprocentig återvinning av avfallet senast 2030.