Meddelandet innan mordet: "Jippiiii blod"

ANNONS
|

I slutet av juni larmade en anhörig om att en kvinna i 60-årsåldern var saknad.

Två veckor senare hittades kvinnan död. Kroppen låg i ett gruvhål i Långshyttan i Hedemora kommun. När hon hittades låg hon i vattenbrynet till det vattenfyllda gruvhålet.

Polisen misstänkte snabbt att brott låg bakom kvinnans död. Och de är övertygade om att hon mördades på en annan plats och sedan fördes kroppen till gruvhålet. Mordet ska, enligt polisens teori, ha begåtts natten motden 18juni.

Under utredningen har misstankarna riktats mot elva personer, både kvinnor och män, mellan 45-årsåldernoch 20-årsåldern. I dag åtalas de för delaktighet i mordet på kvinnan. Sex av personerna åtalas för själva mordet, två för medhjälp till mord samt tre personer som åtalas för underlåtenhet att avslöja mordet. Av dessa elva personer är åtta av dem häktade.

ANNONS

Bland de misstänkta finns det några som erkänner brott, både delvis och helt.

Skulle på grillfest - trodde hon

Under mordkvällen ska kvinnan ha blivit upphämtad av några av de åtalade. Hon trodde att hon skulle på grillfest.

- De har bjudit med offret under förespegling att de skulle ut och grilla, säger kammaråklagare Johan Knies.

Hon ska då ha placerats i mitten, mellan en man och en kvinna, i baksätet på bilen.

Efter att kvinnan tagit plats i bilen ska en av de åtalade ha skickat ett sms där det stod: "Nu har vi henne i bilen jippiiii blod kram NN".

- Sedan när de kommer till grillplatsen ändras planen för det finns andra människor där så det går inte att genomföra där. Då åker man vidare i en bil, säger Johan Knies.

Under bilturen ska några av de åtalade ha lagt en flagglinarunt hennes hals medan de andra höll fast henne. Tillslut tappade hon medvetandet.

- När man kommer fram till gruvan utanför Långshyttan så puttar man ut den medvetslösa kvinnan ur bilen och där utdelar en person ett flertal knivhugg mot personen och hon avlider på grund av knivhuggen, säger Johan Knies.

Plastade in kroppen

Enligt åklagaren är det en man i 25-årsåldern som ska ha huggit henne till döds med kniven.

ANNONS

- Jag menar att det är sex personer i bilen som har varit delaktiga i det här så pass att man kan döma de sex för att tillsammans och i samförstånd har begått mordet.Även om det är en person, som jag kan visa, är den som har hållit i kniven och utdelat knivhuggen.

Uppgifter om vem som höll i kniven har kommit fram under förhör berättarJohan Knies.

De misstänkta ska sedan ha bestämt sig för att gömma kroppen.

– Efter mordet har kroppen plastats in i sopsäckar och man har kastat ner kroppen i ett gruvhål, sägerJohan Knies och fortsätter.

- Men någon vecka senare upptäcker de att kroppen har flutit upp. Sedan anmäls den här kvinnan försvunnen och i samband med att en av de misstänkta tas in, i ett relativt tidigt skede, berättar personen var kroppen är och det hela uppdagas.

Planerade mordet

Åklagaren misstänker att fyra av de mordåtalade kommit överens om att döda kvinnan och sedan börjat planera det. Detta ska ha diskuterats i någon eller några dagar innan brottet begicks. De ska sedan ha kontaktat ytterligare en person som "accepterat att medverka vid mordet". Dessutom har en person fått uppdraget att köra bilen.

De tre männen och den kvinna som planerade mordet ska sedan ha köpt en flagglina, kniv och sopsäckar.

ANNONS

Bland bevisningen mot de åtalade finns rättsläkarrapporten, blod från kvinnan har hittats i bilen och telefonkontakt mellan de åtalade.

- Jag har inspelade telefonsamtal, sms och andra kommunikationer som de misstänkta har gjort på mobiler som vi har säkrat i utredningen, sägerJohan Knies.

Det är de misstänkta själva som har spelat in samtalen med hjälp av en app.

– De fanns lagrade på en av de misstänktas telefoner.

I förundersökningen framgår det att en person, som inte är med vid mordtillfället, skickade ett sms till den mordåtalade kvinnan efter klockan halv två på natten - kvällen när kvinnan dödats: "Är det klart", frågade hon. 14 minuter senare kommer svaret: "Ja".

Ekonomiskt motiv

Åklagaren tror att det finns ett ekonomiskt motiv till mordet.

– Det tror vi är att de har haft skulder till henne. När hon har börjat kräva in de här skulderna så har de löst det på det här sättet, sägerJohan Knies.

Hur känner de varandra?

– De har varit bekanta med varandra på ett eller annat sätt i vart fall några av de här elva åtalade har varit bekant med kvinnan och någon har väl stått henne lite närmare.

Johan Knies vill inte gå in på vad det kan bli för straff för de åtalade.

ANNONS

– Jag anser att det föreligger en rad försvårande moment i den här utredningen, säger han.

Utöver mordet åtalas några av personerna för andra brott. Några av dem åtalas för grov stöld för att efter mordet ha tagit värdesaker från kvinnan, bland annat en kamera. Fyra av dem misstänks för att ha brutit sig in i den mördade kvinnans hem, efter mordet, och tagit bland annat en dator, dammsugare och locktång.

Två av dem åtalas också för bedrägeri för att ha använt kvinnans kontokort efter att hon dött. I ett annat misstänkt bedrägerifall är det sex av dem som misstänks för att ha köpt kläder och skor med kvinnans kort. Det finns även åtalspunkter som rör häleri. I ett fall är det en mobiltelefon och i det andra fallet kontanter som de åtalade ska ha tagit emot - i båda fall var detta den mördade kvinnans saker.

Rättegången kommer att starta på måndag och beräknas pågå fram till jul. Innan detta kommer de åtalade, med hjälp av sina advokater,skicka in handlingar till tingsrätten där det framgår vilken inställning de har till brotten de åtalas för.

ANNONS