Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Meddelandet efter mordet: “Jag högg ner honom”

Mannen dödades med flera knivhugg. I ett meddelande som en man i 20-årsåldern skickade efter mordet stod det: "jag högg ner honom". Nu åtalas han för brottet. Ett vittne såg allt och har kunnat berätta att offret var obeväpnad.

Natten den 23 februari larmades polisen till en adress i Helsingborg. När polis och ambulans kom till platsen hittade de en man död.
Nu har en man i 20-årsåldern åtalats för mord på mannen.
Han kunde dock gripas först tre månader efter mordet.
Åklagaren skriver att offret mördades med flera knivhugg. Ett hugg i bröstet ska ha varit det dödande.

Meddelandet efter mordet

Enligt åtalet som lämnats in ska den åtalade mannen neka till brott. Han hävdar att det rör sig om en nödvärnssituation där offret först högg mot honom med "en skruvmejsel eller annat spetsigt föremål".

– Han vidgår att han har kommit i delo med målsägaren men han förnekar ju att han skulle ha mördat honom. Det har handlat om en nödvärnssituation. Han blev först själv attackerad, säger Johan Sederholm, mannens advokat.

Advokaten berättar att hans klient fick en skada i vänster arm, en rispa i samband med detta.
– Sedan hade han en skyddsväst på sig och där finns en hel del skador på den skyddsvästen. Det är svårt att säga vad som kommer från den här händelsen. Men han ska ha fått ett stick med något vasst föremål, eventuellt en slipad skruvmejsel, säger Johan Sederholm.

Varför flydde han efter mordet och höll sig undan i flera månader?
– Han insåg ju att det hade hänt något som var väldigt obehagligt. Att han lämnade Helsingborg kanske inte hade enbart med detta att göra, säger han och vill inte kommentera det närmare.

I ett meddelande som den mordåtalade ska ha skickat efter händelsen ska han ha skrivit "jag högg ner han".
Ett vittne ska dock ha sett det hela och han kommer under rättegången att vittna om att offret var obeväpnad.
I åtalet framgår att en rättsläkare kommer att vittna om att "det brukade våldet talar för ett uppsåtligt handlande och att döden varit tämligen ögonblicklig".

Skyddades av kompisar

Dessutom åtalas två män för grovt skyddande av brottsling. Enligt åtalet ska männen ha hämtat upp den åtalade mördaren efter mordet. Åklagaren skriver att han hämtades upp i närheten av brottsplatsen i Helsingborg och sedan kördes han till Ljungby.
Åklagaren gör bedömningen att männen "tillsammans och i samförstånd uppsåtligen hjälpt (den mordåtalade) att fly från brottsplatsen varigenom de motverkat att brottet (mord) skulle beivras".
En av männen ska sedan ha låtit den mordmisstänkta mannen låna hans lägenhet under några veckor. Fram till gripandet ska han också ha "verkat för att dölja (den mordåtalade mannens) riktiga identitet". Istället ska han ha fått ett kodnamn. Dessutom ska han, enligt åklagarens misstankar, ha "uppmanat annan/andra personer att vid polisförhör i förundersökningen avseende mord" inte berätta om mannens kodnamn.
Männen nekar till brott. En av dem påstår i förhör att de tidigare kommit överens om att de skulle åka till Ljungby för att spela tv-spel. Den andra mannen påstår att de hämtade mannen för att han skulle ha blivit knivattackerad.

Knivhögg två

Den mordåtalade mannen åtalas även för två fall av mordförsök. Det ena mordförsöket ska ha ägt rum i maj 2015 i Helsingborg och det andra i mars 2016 i Ljungby.
I båda fallen ska han ha knivhuggit personer i sidan vilket lett till sårskador. "Fara för brottets fullbordan har förelegat eller varit utesluten endast på grund av tillfälliga omständigheter".
Dessutom åtalas han för tre fall av grova olaga hot för att ha hotat två personer med kniv.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.