Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Max och Hotell- och restaurangfacket förhandlar om slumpvisa alkohol- och drogtester.  Bild: Erik Simander/TT
Max och Hotell- och restaurangfacket förhandlar om slumpvisa alkohol- och drogtester. Bild: Erik Simander/TT

Max vill införa slumpvisa drogtester – kritiseras av facket

Hamburgerkedjan Max vill införa slumpvisa drogtester på sina anställda. Facket menar att den typen av tester är integritetskränkande och inte omfattas av avtalet om den typen av tester, rapporterar Hotellrevyn.

Sedan 15 år tillbaka finns ett avtal som har tecknats mellan Hotell- och restaurangfacket och ­arbetsgivarorganisationen Visita om hur arbetsgivare får drog- och alkoholtesta anställda. För att avtalet ska gälla måste arbetsgivaren förhandla med facket.

Hamburgerkedjan Max och hotell- och restaurangfacket är nu mitt i en sådan förhandling. Parterna är inte överens om hur avtalet ska tolkas, rapporterar Hotellrevyn.

– Max menar att de ska kunna testa vem som helst, när som helst. Det menar vi att de inte kan göra, säger Kent Johansson central ombudsman på Hotell- och restaurangfacket till Hotellrevyn.

Facket: Integritetskränkande

I avtalet framgår det att slumpvisa alkohol- och drogtester kan vara berättigat i de fall där det finns grundade misstankar av missbruk.

Dessutom ska verksamheter som inför sådana tester antingen verka i en bransch där testerna kan behövas för att undvika risker för skada på medarbetare eller egendom. Tester kan även göras i verksamheter som redan är utsatta för myndigheternas granskande.

Max anställda faller inte inom ramen för den typen av yrken, anser facket.

– Vi anser inte att det avser snabbmatsanställda. Om de skulle omfattas, skulle det innebära att i stort sett alla yrkes­grupper i branschen kan omfattas av slumpvisa tester, säger Kent Johansson.

Dessutom menar facket att testerna kan vara integritetskränkande.

– Som arbetsgivare får du kontroll över vad arbetstagare har för brister. I andra fall har arbetstagare inte skyldighet att berätta vilka sjukdomar de har. Här kräver arbetsgivaren rätt att få se svaren på de här testerna. Om du då tar någon medicin är det ganska lätt att gissa vilka sjukdomar som kan finnas.

Max har valt att inte kommentera då förhandlingarna pågår.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.