Max Elger ryter ifrån: Jag heter inte Mats!

Max Elger som finansmarknadsminister var en av de mer oväntade utnämningarna i Magdalena Anderssons regering. Men ministern har fått en tuff start. Regelbundet kallar folk honom felaktigt för Mats, nu försöker han bli mer känd genom kampanjen ”Det är dags! Känn igen Max!”.
– Det är inte bara för mig, utan för alla som heter Max där ute, säger han.

ANNONS
|

Max Elger, 48, är Sveriges finansmarknadsminister sedan några månader tillbaka, men få verkar veta vem han är. Aftonbladets politiska kommentator Lena Mellin, har med hänvisning till en opinionsmätning, kallat honom för regeringens minst kända minister.

För att strö ytterligare salt i såren har medier flera gånger sedan utnämningen kallat honom vid fel namn – Mats Elger.

Sedan en tid tillbaka driver Max Elger kampanjen ”Det är dags – känn igen Max” i sina sociala medier.

Frågan är om det har gett resultat. I dagarna kallades han Mats i en av TV4:s sändningar – trots att nyhetsuppläsaren själv hette just Max.

ANNONS

– Det visar att jag för en tröstlös kamp. Men jag är ändå hoppfull om att den här kampanjen ska leda till bättre resultat både för mig och svenska folket, säger finansmarknadsminister Max Elger (S).

Flera tidigare ministrar har ryckt ut till hans stöd i kommentarsfältet på hans Instagramkonto. Leif Pagrotsky skriver de hoppingivande orden: ”Jag har också blivit utnämnd till regeringens mest okände av Lena Mellin. Det gick över”.

Oväntat val av statsministern

Max Elger var en av de mer oväntade valen när statsminister Magdalena Andersson utsåg sin nya regering. Innan dess har han jobbat nära Magdalena Andersson, som statssekreterare på finansdepartementet.

När GP söker i riksdagens arkiv visar det sig att han ibland kallas Mats även i riksdagens formella protokoll och minnesanteckningar.

Är det här något som följt dig hela livet?

– Jag har faktiskt inte sökt i riksdagsprotokollen, det låter som en viktig fråga att ta upp med talmannen. I det allmänna fallet så är det inte en ny frågeställning i mitt liv utan det är vanligt förekommande. Namnet har blivit vanligare med tiden, men det verkar svårt att ta in att en man i min ålder kan heta något som Max.

Som finansmarknadsminister har Max Elger bland annat ansvar för frågor som exempelvis rör penningtvätt och kreditmarknaden.
Som finansmarknadsminister har Max Elger bland annat ansvar för frågor som exempelvis rör penningtvätt och kreditmarknaden. Bild: Nils Petter Nilsson

Finansmarknadsministern konstaterar att flera av hans barns vänner väldigt ofta heter just Max. Han undrar om han möjligtvis tillhör en missgynnad generation. Max Elger menar att hans kampanj varit ”hyggligt fruktbar” än så länge. Att medier hör av sig är ett tecken på det.

ANNONS

– Ambitionen är inte bara att bli känd utav fåfänga, det handlar om att väljarna ska veta vilka som fattar de beslut som fattas, uttrycker uppskattning om de blir bra eller missbelåtenhet om det blir dåligt, säger han och fortsätter:

– Ett ansvarsutkrävande kräver att man känner till sina politiker. Den som är mer känd når även fram med sina budskap. Det är en angelägenhet för en minister, med en ökad kändhet följer också bättre möjligheter att ha en fungerande demokrati.

Siktar på att bli kallad för Max

De tidigare finansmarknadsministrarna har inte heller nått några höga nivåer i popularitet. Miljöpartisten Åsa Lindhagen tillhörde en av regeringens mindre kända ministrar och likaså Per Bolund, innan han blev språkrör för Miljöpartiet.

Max Elger frågar sig om det är själva finansmarknadsportföljen som spelar en roll.

– Det är inte en portfölj där det finns enorma politiska motsättningar, därför blir det inte så mycket debatt. Det ser jag som en stor fördel i och för sig. Jag tycker inte de frågorna lämpar sig för stor oenighet, åsiktsskillnaderna saknas och därmed blir de mindre intressanta ur nyhetsperspektiv.

Hur mycket mer känd siktar du på att bli?

– Jag har inte kvantifierat något mål. En god indikator är att folk kallar mig för Max. Det här är en mycket angelägen och samhällsnyttig kampanj jag driver. Det är inte bara för mig, utan för alla som heter Max där ute.

ANNONS

LÄS MER:Få göteborgare i den politiska toppen – Stockholm dominerar

LÄS MER:Ministern: Ökad risk för cyberattacker

LÄS MER:

ANNONS