Maud Olofsson laddar för nyheter

ANNONS
|

Maud Olofsson försöker hitta en ny vardag efter tio år i toppolitiken. Hon är sist ut i GP:s serie med partiledare som avgått under 2011. Tidigare avsnitt: Mona Sahlin 27/12 och Maria Wetterstrand 28/12.

I somras blev det stora rubriker när statsminister Fredrik Reinfeldt talade om att Miljöpartiet skulle kunna släppas in i regeringen. Men enligt dåvarande Centerledaren Maud Olofsson var det inte seriöst menat:

- Nej, det var det inte. Skulle man ha gjort det skulle man ha gjort det från början. Vi tycker inte att det hade varit fel med fler miljöröster i regeringen, men det var inte aktuellt nu, säger Maud Olofsson.

ANNONS

Hon understryker att det här inte bara var Centerns åsikt, utan något alla fyra borgerliga partier egentligen var eniga om.

Det har gått ganska exakt tre månader sedan Maud Olofsson avgick som Centerledare efter tio år. Mot sin egen önskan tvingades hon också lämna näringsministerposten. Hon konstaterar utan omsvep att det varit en större omställning än hon kunnat föreställa sig.

Den här dagen har Maud Olofsson kommit ned till Stockholm för olika möten. När hon blir fotograferad utanför Centralstationen hejar folk på henne och en man kommer fram för att prata.

- Det är ju kul, det hände nästan aldrig förut, säger Maud Olofsson och konstaterar i nästa andetag att det nog var få som vågade sig fram när hon var omgiven av livvakter.

Men numera har hon bytt Stockholms gator mot långa promenader i de norrländska skogarna kring hemmet i Högfors.

- Jag tränar på att ta det lugnt igen. I år har jag bakat lussebullar och pepparkakor, som jag inte gjort på 20 år. Och så städar jag, både mitt hus och min hjärna.

Framför allt sorterar hon papper, för att börja skriva sina memoarer. Det är mycket hon inte kunnat avslöja tidigare.

Inte minst vill Maud Olofsson ge sin bild av hur regeringen skött Saab, exempelvis hur det gick till när den ryske spekulanten Vladimir Antonov stoppades.

ANNONS

- Det är klart att vi hade mer information än vi kunde berätta. Men mer kan jag inte säga så länge det pågår utredningar.

Krisåren 2008 och 2009 var de jobbigaste Maud Olofsson upplevt. Men den största besvikelsen under regeringstiden var att det inte blev en tuffare miljöpolitik och mer grön omställning.

- Det var något vi drev hårt under ordförandeskapet i EU, att profilera Sverige och EU kring eco efficient economy. Men det var ju inte de övriga partierna så intresserade av.

Under ordförandeskapshalvåret kände sig Maud Olofsson direkt motarbetad i regeringskretsen. Det var lättare att få EU-kommissionen att lyssna än de andra allianspartierna.

- Ska jag vara ärlig tror jag att det var för att det Centerpartiet som tog fram förslagen som man inte var så intresserad, säger hon.

Maud Olofsson hade känslan att Moderaterna helst ville göra sådant som de själva kunde ta åt sig äran av, "men deras intresse för klimatfrågan avtog ju snabbt när den inte var så mediaviktig längre".

En annan besvikelse är att mansdominansen fortfarande är så stark i politiken, mer än de flesta inser, enligt Maud Olofsson.

- En viktig förklaring tror jag är att de två största partierna, Moderaterna och Socialdemokraterna, är så gubbiga. Och grabbiga. Det dröjer nog många år innan vi har en kvinna som statsminister. Tyvärr.

ANNONS

• Saknar mest: Mina kamrater! Alltså i partiet, regeringen och regeringskansliet. Och så saknar jag makten att förändra.

• Saknar minst: Att vara fullständigt bevakad hela tiden. Inte heller saknar jag att vara ytterst ansvarig, det kan vara rätt skönt att känna att om det är 12 000 som blivit strömlösa så behöver inte jag göra något åt det.

• Memoarer: Ja. Det ingår ju i politikerrollen att man inte kan berätta allt under tiden det pågår.

Född: 1955

Karriär: Politiskt sakkunnig på arbetsmarknadsdepartementet hos Börje Hörnlund 1992-1994. Partiledare 19 mars 2001 till 23 september 2011. Riksdagsledamot 2002. Närings- och energiminister 2006-2011, även vice statsminister till valet 2010.

Framtiden: Har startat eget företag tillsammans med maken Rolf, men inriktningen är inte klar än.

ANNONS