– Det är väldigt tråkigt.Vi har ständiga kontroller sånär det kommer ett prov som visar att det finns misstänkt salmonella så drar man tillbaka lager och varor som man sålt, sägerClaes Salomonsson, presschef Axfood AB.
Köttfärsen som misstänks vara smittad ärGarant Kalvfärs (15%) svensk råvara, 500 gram, med tillverkningsdag 2016-03-14 och sista förbrukningsdag 2016-03-22.
– Det är en ren säkerhetsåtgärd att återkalla varan.Så gör man alltid och så ska man göra enligt livsmedelsverket, säger Claes Salomonsson.
Hur fick ni reda på att köttfärsen kan vara smittad?
– Det är leverantören som slagit larm. Det görs stickprover så i den bästa av världar så är det ingenting men man vet ju inte och då är det bättre att vi kallar tillbaka allt.
Bland butikerna som kallar tillbaka köttfärsen finns bland annat Willys, en stor matkedja med många butiker på framförallt Västkusten. Drabbade kunder kan nu förvänta sig någon form av kompensation.
– Vi brukar alltid hitta en lösning så att kunderna blir nöjda i form av någon kompensation, säger Håkan Salomonsson som samtidigt slänger med en varning:
– Inga fall har hittills rapporterats. Men med salmonella är det extraviktigt att du besöker läkare om du skulle vara gravid.
FAKTA: Salmonella
- Salmonellabakterien finns främst i kött och ägg, men kan även förekomma i andra livsmedel.
- Bakterien sprids via livsmedel som smittats och äts utan att de hettas upp ordentligt.Vid upphettning till minst 72 grader dör bakterien.
- Typiska sjukdomstecken är att man efter ett halvt dygn drabbas av kräkningar, diareér, magkramper och feber.