Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Massivt säkerhetspådrag inför möte om antisemitism

Regeringschefer, ministrar och kungaparet har anlänt till Malmö forum under onsdagsförmiddagen. Säkerhetspådraget är enormt och Malmöborna får dras med avspärrningar i stadens centrala delar.

Fler och fler internationella tungviktare har anlänt till den blå mattan utanför Malmömässan. De var omgivna av säkerhetsfolk. Innanför dörrarna möttes de först av ett pressuppbåd och därefter statsminister Stefan Löfven, som också är mötets värd, och utbildningsminister Anna Ekström. Under dagens första samtal ligger fokus på att minnas Förintelsen och dess offer.

Under resten av dagen kommer deltagarna diskutera bland annat strategier, sociala medier och hur vittnesmål och berättelser ska bevaras även när de sista överlevarna gått ur tiden.

Det var tänkt att konferensen mot antisemitism skulle hållas förra året, då det gått 75 år sedan Röda armén befriade tillfångatagna från koncentrationslägret Auschwitz-Birkenau vid andra världskrigets slut. Pandemin ledde till att mötet flyttades fram till i dag, den 13 oktober.

Stefan Löfvén har tidigare sagt till TT att han hoppas att konkreta åtgärder ska bli resultatet av konferensen.

– Alla de inbjudna – nu har vi 44 länder, elva internationella organisationer och tio civilorganisationer – har blivit uppmanade att göra åtaganden på denna konferens. Inte bara komma hit och för att leverera tal, sade Löfven.

LÄS MER: Johan överfölls mitt på ljusa dagen – för att han bar kippa

Krypskyttar och avspärrningar

Säkerhetspådraget är omfattande och stora delar av Malmö påverkas av avspärrningar. Det faktum att antisemitism står i fokus är något polisen har i särskilt beaktande, och Säkerhetspolisen bedömer eventuella hotbilder löpande.

– Det är den största händelsen som vi kan komma ihåg inom Polismyndigheten. Två års förberedelser – och nu ska vi genomföra det, konstaterar polisens presstalesperson Ewa-Gun Westford.

Helikoptrar hovrar över staden och vid särskilt viktiga platser i staden, som synagogan, har polisens krypskyttar kunnat ses på taken. Trafikleder runt konferenslokalen ute vid Hyllie samt till och från flygplatser, och även Öresundsbron, kommer att påverkas och tidvis stängas av.

– Vi har fasta avspärrningar. Sedan måste man ta höjd för att det i det offentliga rummet kan det ske förändringar i trafiken och vi ska köra eskortkörningar från punkt A till punkt B. Där kan det bli snabba förflyttningar med snabba avspärrningar, säger Ewa-Gun Westford och fortsätter:

– Det är säkerheten och tryggheten som är i fokus. Det här forumet ska kunna genomföras och det ska vi alla förhålla oss till. Ta höjd – behöver man inte vara ute så var inte det.

Texten uppdateras

LÄS MER: Förintelsekonferensen i Malmö glömmer bort romernas lidande

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.