Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Martin Strid, ombud från Borlänge på SD:s landsdagar, ångrar sitt uttalande om att muslimer inte är människor.

Martin Strid lämnar SD efter muslimuttalande

SD-politikern Martin Strids uttalande om att muslimer inte fullt ut är människor har fått partiet att reagera. Jimmie Åkesson kallar uttalandet "det värsta jag har hört i sådana här sammanhang". Nu lämnar Strid SD på egen begäran.

Hans besked kommer i ett mejl till partiledningen. Han skriver att han begär utträde med omedelbar verkanför att "bespara er mer onödig tidspillan för min skull" och fortsätter "tack för denna lärorika och intressanta tid, lycka till i valet", enligt TV4 Nyheterna.

Partiledaren Jimmie Åkesson har reagerat starkt på det Martin Strid sade från talarstolen under landsdagarna i Norrköping.

Det är sällsynt obegåvat. Både i sak och i sammanhanget. Det hände efter tre dagar med konstruktiva, seriösa debatter. Sedan går en sådan här typ upp och säger något så idiotiskt, säger Jimmie Åkesson till SVT:s Agenda.

"Aldrig hört om honom"

Åkesson påstår att han "aldrig hört talas om honom tidigare" och undrar hur Strid kunde bli vald till ombud för Dalarna. Han utgår från att Strid utesluts ur Sverigedemokraterna.

Men i det här fallet är det väldigt tydligt att om det är inte är rasism så är det väldigt nära rasism, säger Åkesson till SVT.

SD:s vice ordförande Julia Kronlid kallar uttalandet "extremt dåligt" och menar att det tar fokus från partiets politik. Hon tar starkt avstånd Strids ord och säger att de absolut inte är representativa för partiet.

Inte någonstans, säger Kronlid som hörde inlägget från första raden.

Hon säger att hon och de runt omkring henne reagerade ganska kraftigt. Det var samtidigt lite svårt att förstå vad Strid menade, säger hon.

Ingen begärde ordet

Men vare sig Kronlid eller någon annan i den halvfulla förhandlingssalen försökte protestera, till exempel genom att begära ordet.

Det var streck i debatten, men vi har hanterat det här på största allvar, i kulisserna så att säga med honom, säger partisekreteraren Richard Jomshof som höll på med organisatoriska saker och inte var uppmärksam på vad som sades på scenen.

Jomshof säger att man som Sverigedemokrat får vara kritisk mot ideologier, men man får inte kränka enskilda individer.

Alla människor har ett grundläggande människovärde, lika för alla. Om man anser att någon ska ha ett sämre värde för en viss hudfärg eller tillhörighet är det för mig rasism.

Jomshof säger att utredningen om uteslutning kommer att gå snabbt. Han säger att han kommer att verka för att Strid åker ut och kritiserar lokalföreningen för att ha skickat Strid.

På söndagsförmiddagen, i samband med att han ombads lämna landsdagarna, bad Martin Strid om ursäkt för sitt uttalande.

Det var väldigt olyckligt, jag uttryckte mig väldigt klumpigt, säger han till TT.

"100 procent mohammedan"

Strids inlägg direktsändes i SVT Forum under lördagseftermiddagen och uppmärksammades av sajten "Inte rasist, men ".

När Martin Strid från Borlänge yrkar bifall till en motion säger han att det finns "en skala från 0 till 100":

I den ena änden av den skalan då är man 100 procent fullt ut människa, human, allt vi lägger in i det begreppet. I den andra änden då är man 100 procent mohammedan, säger Strid.

Strid säger att ”alla muslimer finns någonstans på den skalan” och att IS-medlemmar ”är nära att vara 100 procent mohammedan”.

Om man är ex-muslim då har man kommit ganska långt mot att bli fullt ut människa, säger Strid som vill "befria muslimer från islam, målet ska vara att de går med i SD i stället".

Ber om ursäkt

Han säger till TT att han ångrar sitt inlägg.

Men hur kan det bli så, det måste väl ha kommit någonstans ifrån?
Är man stressad och har ont om tid kan man uttrycka sig fel ibland, säger Strid som dock såg ut att läsa innantill.

Han säger sig vara medveten om att hans inlägg har tolkats som att han anser att muslimer inte fullt ut är människor.

Jag har insett det, det är väldigt olyckligt. Jag känner en del muslimer och är god vän med en del. Människor är människor, naturligtvis, säger Strid som verkade mycket tagen av situationen.