Marknära ozon dödar fler i Europa

ANNONS
|

Slutsatsen dras i en svenskledd europeisk studie. Forskarstudien, ledd av professor Bertil Forsberg vid Umeå universitet, visar att de ökande ozonhalterna kommer att orsaka fler europeiska dödsfall i sviterna av ozonrelaterade luftvägssjukdomar till 2060. Mest kommer dödsfallen att öka i Belgien, Frankrike, Spanien och Portugal. Ökningen uppskattas till 10–14 procent fram till 2060.

Ser man 50 år tillbaka har utsläppen av marknära ozon i Europa orsakat flest dödsfall i Belgien, Irland, Nederländerna och Storbritannien.

Däremot bedömer forskarna att antalet dödsfall kopplade till marknära ozon kommer att minska i Norden och Baltikum den närmaste 50-årsperioden.

Enligt professor Marc Decramer, ordförande i Europeiska lungläkarsällskapet, utgör föroreningar i utomhusluften i dag det största miljöhotet som samtidigt leder till sämre hälsa i stora delar av Europa.

ANNONS

Världshälsoorganisationen (WHO) uppskattar att klimatförändringarna sedan 1970-talet orsakat över 140000 extra dödsfall årligen. Flera allvarliga sjukdomar, som malaria och diarré, är särskilt känsliga för ett förändrat klimat./TT

ANNONS