Marit Paulsen är död – blev 82 år

Författaren och före detta L-politikern Marit Paulsen har gått bort, 82 år gammal, berättar hennes familj i ett uttalande. ”Vi är i vår sorg ändå tacksamma och stolta för de många insatser som vår livskamrat, mamma, farmor, mormor, gammelmormor och gammelfarmor Marit gjort”, skriver familjen.

ANNONS
|

Marit Paulsen var verksam inom Liberalerna från 1998 till 2015 då hon lämnade politiken och arbetet inom EU vid 75-års ålder.

Paulsen har bland annat suttit som ledamot i Europaparlamentet och varit en framstående politiker inom Liberalerna sedan 1998, som andre vice ordförande och talesperson i äldrefrågor.

Politisk karriär

Paulsen inledde sin partipolitiska resa hos Socialdemokraterna. Där var hon en drivande kraft i ”Ja till EU”-kampanjen 1994. Fyra år senare bytte hon till Folkpartiet där hon snabbt fick en framträdande roll.

Hon valdes in i Europaparlamentet 1999. Efter den första mandatperioden som tog slut 2004 hade hon ett uppehåll från EU-politken. Fem år senare valdes hon in för andra gången. I EU arbetade Paulsen flitigt med lantbruksfrågor. Bland annat berättade hon för Aftonbladet i samband med sin pension 2015 att hon lyckats ro iland en ny antibiotikalag.

ANNONS

– Det är 39 lagar som ska bli en lag. Det handlar 257 paragrafer och 1300 motförslag. Det går inte att komma i från att jag känner "yes i did it", sa hon till tidningen då.

Hyllas av kollegorna

Lars Leijonborg var partiledare när Paulsen kom till Folkpartiet.

– Hon kunde ju vara lite barsk på ytan men skrapade man på den ytan var hon en varm människa som ställde upp för andra, säger han till TT.

De följdes åt som ordförande respektive vice ordförande för partiet ända fram till 2007, då båda lämnade sina poster.

– Hon betydde mycket för mig personligen och för partiet.

På twitter strömmar hyllningarna in. Tidigare Folkparti-ledaren Jan Björklund skriver att hon var ”avgörande för att Sverige gick med i EU”.

Även nuvarande partiledaren för Liberalerna Johan Pehrson reagerar starkt på beskedet. Bland annat skriver han på twitter att ”en stor liberal samhällsgärning är över.”

Tidigare utrikesministern Margot Wallström (S) har arbetat med Paulsen och beskriver henne som ”kunnig, målmedveten, rolig och snäll.”

Ordföranden för Liberalernas ungdomsförbund Romina Pourmokhtari, tackar den miljöengagerade Paulsen för tipset att äta frukterna istället för att bara dricka juicen.

Livet efter pensionen

I ett meddelande till TT skriver familjen att Paulsen avled i stillhet på Mora lasarett efter en tids sjukdom. Innan dess hann hon leva några härliga, lediga år.

ANNONS

”Efter pensionen från politiken älskade hon sin man och levde det liv hon efter 66 års yrkesarbete förtjänade; på vintern i Spanien i den omskrivna husvagnen Hjulia, och på sommaren på gården i Yttermalung – omgiven av barn, barnbarn och barnbarnsbarn. Vi är så glada över att hon levde ända till slutet”, skriver familjen till TT.

Marit Paulsen

Marit Paulsen föddes 1939 i Norge och flyttade till Sverige på 60-talet.

Hon hade tillsammans med maken Sture tio barn, biologiska, adopterade och fosterbarn, och en gård i Yttermalung i Dalarna.

Hon skrev 23 böcker och har även arbetat bland annat som svetsare och jordbrukare. Hon var även hedersdoktor vid Chalmers tekniska högskola och Svenska lantbruksuniversitet 2004.

Paulsen var tidigare medlem i Socialdemokraterna, men gick med i dåvarande Folkpartiet (numera Liberalerna) 1998.

Under kampanjen inför folkomröstningen till EU-medlemskapet 1994 var hon frontperson för Ja-sidan.

Marit Paulsen personkryssades 144 364 gånger i valet till EU-parlamentet 2014, endast slagen av Marita Ulvskog (S).

I en Sifo-undersökning från februari förra året var Paulsen den mest kända svenska EU-parlamentarikern.

Hon var ledamot i EU:s jordbruksutskott.

Källa: Liberalerna, TT

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS