Transportstyrelsens sparkade generaldirektör Maria Ågren säger att hon inte informerade regeringen om de avsteg från lagar som hon hade gjort eftersom hon inte förstod allvaret förrän 2016.
Transportstyrelsens sparkade generaldirektör Maria Ågren säger att hon inte informerade regeringen om de avsteg från lagar som hon hade gjort eftersom hon inte förstod allvaret förrän 2016.

Maria Ågren: Jag förstod inte allvaret

Transportstyrelsens sparkade generaldirektör Maria Ågren säger att hon inte informerade regeringen om de avsteg från lagar som hon hade gjort förrän i februari 2016. – Jag förstod inte allvaret förrän jag träffade Säpo i februari 2016, säger Ågren i KU.

ANNONS
|

Hon säger att hon före det – hon tillträdde som generaldirektör våren 2015 – var helt fokuserad på att se till att verksamheten fungerade. Följderna hade blivit stora om överflyttningen av it-driften inte hade fått fortsätta, liksom bytet av stordator.

– Jag beslutade om avstegen i tron att problemen snart skulle vara lösta, säger Ågren.

När justitierådet Thomas Bull i förra veckan redogjorde i KU för sin utredning om händelserna på

Transportstyrelsen, gjord på uppdrag av regeringen, sade också han att det var förvånande att näringsdepartementet inte följde upp rapporten med riskerna.

Den sparkade generaldirektören Maria Ågrens företrädare Staffan Widlert sade att myndigheten hade haft en naiv syn på vilken information man hade och säkerhetstänkandet kring det.

ANNONS

– Jag var naiv när det gällde säkerhetsfrågor, det ser jag nu, sade Widlert som slutade som generaldirektör i februari 2015.

Han sade att efterträdaren Maria Ågren hamnade i en mycket svår situation.

Maria Ågren säger att när hon i november 2015 fick ett antal rekommendationer av Säkerhetspolisen om att avbryta delar av, eller hela, projektet med utläggning av it-driften var det för sent.

– Jag bedömde att det var helt orimligt att avbryta, outsourcingen var redan genomförd, säger Ågren som dock påpekar att hon då inte insåg allvaret eller vidden av de avsteg från lagar som hon hade fattat beslut om.

Hon sade, som svar på flera frågor från KU:s ordförande Andreas Norlén (M), att ingen av de personer som hon informerade på näringsdepartementet i februari 2016 reagerade särskilt när hon berättade om de avsteg från lagar som hon hade gjort.

– Man var bekymrad, men inga större reaktioner än så, säger Ågren.

Hon tror att en förklaring kan vara att man inte ville prata om det i större kretsar, eftersom det var information som handlade om hemliga uppgifter.

Maria Ågren säger att hon, när hon skrev på, inte insåg att det innebar lagbrott att besluta om avsteg från de tre lagarna.

ANNONS

– Jag uppfattade först att det var tidsbegränsade dispenser, man kan göra så ibland, säger Ågren.

När hon i februari berättade för tjänstemän på näringsdepartementet om de gjorda avstegen så vet hon inte, säger hon, om informationen som hon gav tjänstemännen fördes vidare till den politiska ledningen, i första hand dåvarande infrastrukturministern Anna Johanssons (S) statssekreterare Erik Bromander.

– Som generaldirektör har jag varit lite försiktig med att lasta information på den politiska ledningen, säger Ågren.

ANNONS